Kanta-Häme Hämeenlinna

Sisävierailuista ei yhtä linjaa Suomen hoitokodeissa - Omainen: "tehostetussa hoidossa asuvat vanhukset on unohdettu"

Valmiuslain kumoamisen jälkeen läheisten vierailut hoitokodeissa jäivät kuntien ja yksiköiden johtajien harkinnan varaan.
Hoitokodeissa on kokeiltu erilaisia ratkaisuja turvallisten tapaamisten järjestämiseksi. Yksi vaihtoehto on tapaamisbussi, jonka sisällä tapaaminen onnistuu omassa rauhassa ja läpinäkyvän seinän ansiosta ilman suojavarusteita. Kuva: Esko Tuovinen
Hoitokodeissa on kokeiltu erilaisia ratkaisuja turvallisten tapaamisten järjestämiseksi. Yksi vaihtoehto on tapaamisbussi, jonka sisällä tapaaminen onnistuu omassa rauhassa ja läpinäkyvän seinän ansiosta ilman suojavarusteita. Kuva: Esko Tuovinen

THL lievensi viimeksi kesäkuussa hoitokotien tapaamisrajoituksia. Vaikka tapaamiset myös sisätiloissa voidaan sallia, eivät kaikki halukkaat ole päässeet tapaamaan läheisiään.

Hämeen Sanomiin yhteyttä ottanut lukija kertoo, ettei hän ole rajoitusten lieventämisen jälkeenkään päässyt tapaamaan hämeenlinnalaisessa hoitokodissa asuvaa äitiään muuten kuin aidan yli ja kasvot maskin peittäminä.

Hän on ollut iäkkään äitinsä kanssa samassa huoneessa viimeksi maaliskuussa.

Lukijan mukaan hoitokodin henkilökunta kertoo odottavansa edelleen THL:n ja hallituksen lupaa sisätapaamisen sallimiseksi.

– Minulle on jäänyt tunne, että tehostetussa hoidossa asuvat vanhukset on unohdettu. Heidän henkeään halutaan varjella, mutta samalla heidän elämänlaatunsa on huonoa.

– Itse hoitoon olen tyytyväinen, mutta tässä tilanteessa vierailukielto tuntuu ylivarovaisuudelta.

 

Sisävierailuista hoitokoteihin päätetään alueellisesti. Jos epidemiatilanne sallii, voivat tartuntatautilääkäri ja hoitokodin johtaja yhdessä sopien sallia tapaamiset.

– Me noudatamme sitä, mitä asiakkaamme eli kunnat ja kuntayhtymät velvoittavat, Attendon asiakaskokemus- ja viestintäjohtaja Susanna Paloheimo sanoo.

Hämeenlinnassa, Janakkalassa ja Hattulassa tapaamiset ohjeistetaan edelleen järjestettäväksi ensisijassa ulkona.

– Suosittelemme, että sisävierailuista päätetään aina tapauskohtaisesti. THL on antanut suuntaviivat, joiden mukaan vierailijoita ei saa olla liian montaa kerralla, heidän oireettomuudestaan on varmistuttava ja kaikkien on käytettävä suojaimia, Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin infektioylilääkäri Janne Mikkola kertoo.

 

Valmiuslain päättymisen jälkeen kaikille hoitokodeille ei voida antaa yhtä velvoittavaa toimintaohjetta. Viime kädessä vastuu on yksikön johtajalla.

Mehiläisen hämeenlinnalaisen Mainiokoti Härkämäen johtaja Katriina Laaksonen sanoo yksikön johdon olevan hankalassa välikädessä tapaamisoikeudesta ja -järjestelyistä päätettäessä.

– Tästähän ei ole olemassa mitään eksaktia lainsäädäntöä, vaan ainoastaan suosituksia.

Härkämäessä valtaosa tapaamisista tapahtuu edelleen ulkona. Sisätapaamisia on järjestetty, jos terveyssyyt estävät esimerkiksi ulkona keskustelemisen.

 

Hoivapalveluja tarjoavista yhtiöistä kerrotaan, että tapaamiset ovat lisääntyneet viime viikkoina. Käytännössä henkilökunnan resurssit rajoittavat sisävierailujen määrää, sillä ulkoa tulevia vieraita ei voida päästää kulkemaan vapaasti sisätiloissa ja kaikille on järjestettävä suojaimet.

Mehiläisen kehitysjohtaja Johanna Paavolainen sanoo ymmärtävänsä läheisten tuskaa. Hän toivoo silti ymmärrystä.

– Jos me olemmekin läheisille vähän tiukkoja, niin se johtuu siitä, että me haluamme suojata hoitokodin kaikkia vanhuksia. Täytyy muistaa, että tämä on salakavala tauti ja pahimmassa tapauksessa tartunnan saanut, mutta oireeton asukas voi levittää tartuntaa yksikössä parikin viikkoa.

 

Hoitokodin asukas voisi rajoitusten höllennyttyä lähteä periaatteessa käymään vaikka kesämökilläkin. Infektioylilääkäri toivoo kuitenkin pidättyvyyttä ja harkintaa ulkovierailujen suhteen.

– Ulos voi toki lähteä, kunhan varmistaudutaan, että kyseessä on pieni ja oireeton seurue. En suosittele lähtemään ainakaan isoihin sukujuhliin, Janne Mikkola sanoo.

Hoitokotiin palatessa mahdollisen karanteenin tarve arvioidaan aina tapauskohtaisesti. HäSa

Asiasanat

Päivän lehti

14.8.2020