Kanta-Häme

Sisko ja sen veli ajattelevat samalla tavalla musiikista

Tiiu Helinä Tanner, 25, on saanut juuri päiväkotilapset unille ja hänellä on muutama minuutti aikaa kertoa kuulumisia.

Leppäkoskella lapsuutensa viettänyt Tiiu Helinä Tanner asuu nykyään Helsingissä ja työskentelee steinerpedagogisena varhaiskasvattajana luontopäiväkodissa.

Vapaa-ajalla Tanner tekee musiikkia. Musiikki on vienyt nuoren naisen jo Flow- ja Kuudes aisti -festivaaleille esiintymään. Ja lisää on luvassa. Keikkamyyjä myy jo ensi kesän festivaaleja. Viime viikonloppuna taas Tiiu Helinä musisoi levynjulkistuskeikalla Korjaamossa ja perjantaina vuorossa on Suisto.

Tiiu Helinä Tanner tekee musiikkia yhdessä veljensä Samuli Tannerin kanssa. Työnjako on selvä. Sisko tekee sanoitukset ja melodian ja veli sitten muokkaa äänimaailman.

– Yhteistyö sujuu oikein hyvin. Ei me riidellä, sillä olemme soittaneet pienestä asti yhdessä ja meillä on ollut paljon yhteisiä juttuja.

Kansanmusiikki tuli isältä lapsille

Kotona Leppäkoskella on aina soitettu ja kuunneltu musiikkia. Tanner kertoo, että heidän isä pitää erityisesti kansanmusiikista ja soittaa muun muassa Vanajaveden pelimanneissa ja Parahullassa. Myös tytär on ollut Kaustisilla isän mukana soittamassa.

Kansanmusiikki kuuluu myös Tiiu Helinän omassa musiikissa.

– Se tulee kotoa. Olen soittanut myös viulua 6-vuotiaasta lähtien ja minuun ei ikinä uponnut klassiset kappaleet vaan tykkäsin soittaa kansanmusiikkia. Se on läheinen maailma. Edelleen soitan kansanmusiikkia huvikseni poikaystävän kanssa olohuoneessa.

Tiiu Helinä on laulanut kymmenisen vuotta Hämeenlinnan kuoroissa, viimeiseksi Vanajan nuorisokuorossa.

– Laulutunteja otin kerran puoli vuotta, mutta sekin oli klassista laulua, eikä yhtään minun juttu.

Kiitollinen ja hämmästynyt

Tiiu Helinä Tannerin ensimmäinen levy julkaistiin juuri. Se kantaa nimeä Veli. Tanner suhtautuu julkisuuteen hämmästellen, sillä levyn tekeminen kesti neljä vuotta. Suurimmaksi hitiksi muodostuneen Muurin hän on kirjoittanut jo vuosia sitten.

– En ole systemaattinen kirjoittaja. Tekstejä pulpahtaa samalla melodian kanssa, kun istun pianon ääreen. Unissa on paljon samaa kuin biisien tekemisessä. Ne tulevat kokemuksista ja muovautuvat vähän kuin itsekseen.

Musiikin tekeminen ei olekaan mitenkään tavoitteellista.

– Biisit ovat tulleet sivutuotteena, vaikka levystä oli aavistus jo pari vuotta sitten. Olen ihmeissäni tästä kaikesta, mutta otan kiitollisuudella vastaan kaiken mikä tulee.

Tiiu Helinä Tanner myöntää, että arki on rankkaa. Päivät hän on lasten kanssa. Illat menevät musiikkijutuissa.

– Mutta ne ovat hyvää vastapainoa toisilleen, vaikkakin päiväkodissa hyödynnän musiikkia moneen asiaan. (HäSa)

Tiiu Helinä Suistolla perjantaina kello

Päivän lehti

5.4.2020