Kanta-Häme

Sisko yllytti Topi Lahtisen puikkoihin – Tuloksena hohtoneulonnan suomenmestaruus

Topi Lahtinen neuloo läppärin valossa. Näytöltä hän seuraa neulontasuunnitelmiaan.

Yksi sukka ja lapaset. Niillä eväillä 13-vuotias Lyseon yläkoululainen Topi Lahtinen lähti hohtoneulonnan SM-kisoihin, koska isosisko Suvi Lahtinen yllytti.

Reissu ei ollut hassumpi, sillä Wetterhoffin talossa syyskuun lopussa pidetyn kisan saldona oli mestaruus. Lahtinen neuloi niin sanotusti suohon myös isoveljensä Tomi Lahtisen, joka oli sarjan kakkonen.

Topi Lahtisen neulontaharrastus alkoi noin kaksi vuotta sitten – sekin siskon yllytyksestä. Mihin Lahtinen ei ryhtyisi yllytettynä?

– Olisi siinä ja siinä, että lähtisin ostamaan taloja ja remontoimaan niitä, Lahtinen nauraa.

Lahtisen mukaan jännittävintä neulonnassa on se, että tyylejä on paljon. Omaa tyyliään hän kuvailee perinteiseksi, joka pitää sormet notkeina. Pimeässä neulomista hohtavilla puikoilla hän kuvailee hankalaksi.

– On aivan erilaista neuloa, kun valot pannaan sammuksiin. Hohtavien, joustavien puikkojen päissä on lisäksi patterit, jotka hankaloittavat hommaa. Katsojiakin oli enemmän kuin olin etukäteen uskonut, Lahtinen kuvailee tapahtuman tunnelmaa.

 

Koulussa Lahtisen harrastus herätti ennen suomenmestaruutta ihmetystä poikien keskuudessa. Herää kysymys, että miksi? Pipojen neulonta nousi sellaiseksi trendiksi 2000-luvulla, että niistä innostuivat äijätkin.

Naisilla on kuitenkin vielä etumatkaa käsityömuodossa. Tasoeron näki hohtoneulonnan SM-kisoissa. 13 kerroksella ja 14 silmukalla Topi Lahtinen olisi ollut sijalla 24, jos sarja olisi ollut yleinen. Naisten sarjan voitti hämeenlinnalainen Katri Nurmi 29 kerroksella ja seitsemällä silmukalla.

– Jos vuoden harjoittelisi oikein kovaa, saattaisi sekasarjassa – jos sellainen pidettäisiin – olla saumoja 10 parhaan joukkoon, Lahtinen arvioi.

Vielä toistaiseksi Lahtinen pysyy villasukkien ja lapasten neulomisessa. Tyyliään hän kuvailee humoristiseksi.

– Töissä on hyvä olla jokin koukku, joka nostaa hymyn huulille. Se voi olla emoji tai jokin muu hauska kuvio. Tulevaisuudessa voi harkita miehille suunnatun neulontaopaskirjan tekemistä, suomenmestari visioi. HäSa

Juttua korjattu 10.10. kello 12.52: hohtoneulonnan SM-kisat järjestettiin Wetterhoffin talossa.