Kanta-Häme

Siskonmakkaran voittoisa paluu kokkisodassa

Kersantti Matias Koukku haarukoi muusia ja makkarakastiketta Parolannummen varuskuntaravintola Rubenissa.

Kyseessä ei kuitenkaan ole mikä tahansa muusi ja soosi, vaan annos, joka vei voiton puolustusvoimien, Savonia-ammattikorkeakoulun sekä Leijona Cateringin järjestämässä kokkisodassa.

– Ihan hyvää tämä on. Mutta en olisi kyllä välttämättä arvannut tätä minkään kilpailun voittajaksi, ellen olisi asiaa juuri kuullut, Koukku kommentoi syömisensä lomassa.

Voittaja-annoksen takana on luutnanttikaksikko Pasi Järvinen ja Jaakko Nummela Panssariprikaatista, ja kastike on heidän mukaansa nimetty juhlallisesti Pablon ja Jaskan paremmaksi soosiksi.

Kastike on tehty melko lailla perinteisen ruskeakastikkeen reseptillä, mutta siinä on siskonmakkaraa. Idean isäksi tunnustautuu Järvinen, joka kertoo rakastavansa kyseistä herkkua.

– Nummela ei voi sitä sietää, mutta vanhempana alan edustajana minä sain määrätä asiassa, Järvinen kertoo ja Nummela nyökyttelee vieressä.

Siskonmakkarakastikkeen lisäksi voittaja-annokseen kuuluu bataatti-porkkana-perunapyree. Kun annosta tiistaina valmistettiin Panssariprikaatin keittiössä isolle porukalle, porkkana jätettiin pois. Lisäksi kilpailuannokseen kuului salaatti ja kiisseli.

Kokkisota käytiin lokakuussa Kuopiossa neljän joukkueen kesken, ja jokaisessa joukkueessa oli kaksi jäsentä. Mukana oli varusmiesten joukkueet maa-, meri- ja ilmavoimista sekä yksi kantahenkilökuntaa edustanut joukkue, eli Järvinen ja Nummela.

Järvinen kehuu, että myös toiseksi sijoittunut eli maavoimien joukkue on Panssariprikaatista. Siihen kuuluivat oppilas Atte Melender ja panssarimies Marcus Laakso.

Kokkisodassa jokaisella joukkueella oli apunaan yksi Savonian opiskelija. Järvinen ja Nummela arvelevat, että heidän voittonsa salaisuus oli annoksen muunneltavuus. Sitä on helppo tehdä myös laitoskeittiössä yli tuhannelle syöjälle.

– Mutta kyllä tuomaristo kiitteli, että meidän annoksemme myös maistui hyvältä.

Panssariprikaatissa syötiin tiistaina kaikkien kokkisotaan osallistuneiden joukkueiden annoksia joko pääruuaksi, jälkiruuaksi tai iltapalalla. Esimerkiksi voittaja-annosta valmistettiin lounaaksi 1500 annosta.

– Maustaminen vaati aika lailla säätöä. On ihan eri asia tehdä viisi annosta kuin se 1500, sanoo varuskuntaravintola Rubenin keittiössä vieraillut Leijona Cateringin keittiömestari Jaakko Sauvola.

Hän arvelee, että siskonmakkara tekee voittaja-annoksen myötä paluun varuskuntien ruokalistalle.

– Eli tavoite on saavutettu, myhäilee Pasi Järvinen, joka on kaivannut siskonmakkaraa takaisin. Se on ollut pois muutaman vuoden.

Jaakko Sauvola kertoo, että armeijan ruokalistat vaihtuvat puolen vuoden välein, ja niissä on kuuden viikon kierto.

– Mahdollisuuksien mukaan hyödynnämme kauden raaka-aineita. Kalorimäärän pitää olla aika korkea, että ruuasta saa riittävästi energiaa. Mutta kovia rasvoja ja suolan määrää tarkkailemme, Sauvola sanoo.

Hänen mukaansa listan uudet ruuat ovat aina suosittuja ainakin jonkin aikaa. Kestosuosikkeja taas ovat hernekeitto ja pannukakku sekä kaikki jauheliharuuat.

Saman vahvistaa myös Panssarihaupitsipatterissa palveleva Matias Koukku, joka kertoo olevansa lähes kaikkiruokainen. Mieluiten hän kuitenkin on varusmiesaikana syönyt uunimakkaraa ja makaronilaatikkoa.

– Syön, mitä on tarjolla. Mutta jälkiruoka jää aika usein väliin, hän kertoo. HÄSA