Kanta-Häme

Sisu Akseleilla on mennyt hyvin, mutta suhdannekäänne on näkyvillä

Sisu Akselit ei enää yllä viime vuosien kasvulukemiin.
Teknologiateollisuuden aluepäällikkö Anu Lääveri ja Sisu Akselien toimitusjohtaja Jouni Teppo näkevät suhdannetilanteen samalla tavalla.

Teknologiateollisuuden kasvu on hyytynyt tänä vuonna. Tilaukset ja henkilöstö ovat kasvaneet pari vuotta, mutta kevään jälkeen kehitys on selvästi heikentynyt.

– Meillä on muutamana hyvä vuosi takana, mutta tänä vuonna emme pääse liikevaihdon kasvussa enää viime vuoden tasolle.

– Tilanne näyttää yhä hyvältä, mutta emme tiedä, mikä on tilanne ensi vuonna, sanoo hämeenlinnalaisen Sisu Akselien toimitusjohtaja Jouni Teppo.

Tepon mukaan yhtiön tilanne vastaa Teknologiateollisuuden yleistä kehitystä. Sisu Akseleilla on tilauksia ensi vuoden lokakuuhun asti, mutta tilausten määrä ei ole ainakaan vielä riittävä.

 

– Maailmantaloudessa on samankaltaisia piirteitä kuin oli vuonna 2008. Raaka-aineilla ja komponenteilla on pitkiä toimitusaikoja, Teppo sanoo.

Teppo kertoo, että Euroopassa on suljettu vuoden 2008 jälkeen teräksentuotannon yksiköitä ja linjoja. Niitä ei ole avattu, vaikka kysyntä on nyt kasvanut.

– Euroopan takoraudan tuotanto alkaa olla intialaisten käsissä. Me olemme pieni toimija ja se näkyy.

Yhdysvaltojen tullit ja niiden vastatullit eivät ole ainakaan toistaiseksi iskeneet Sisu Akselien vientiin. Valtaosa yhtiön viennistä menee muihin EU-maihin. Kaivosajoneuvojen akseleista taas suurin osa menee Australiaan.

– Alihankintojen kautta tullit vaikuttavat ja vaikutukset voivat olla tosi merkittäviä. On selvää, että kauppasota ei voisi olla vaikuttamatta. Tilanne on sellainen, ettei ole ennustettavuutta.

Teppo uskoo, että yleinen epätietoisuus näkyy muun muassa pörssikurssien heilahteluna.

Toimitusjohtaja Teppo kertoo, että omistajan kautta yhtiö seuraa aitiopaikalta tullien vaikutuksia. Yhdysvaltalainen pörssiyhtiö Berkshire Hathaway omistaa Sisu Akselit. Miljardööri Warren Buffettilla on noin kolmannes Berkshire Hathawayn äänivallasta.

– Työvoimakustannukset nousevat ensi vuonna ja todennäköisesti kohoavat myös materiaalikulut. Kustannukset nousevat pari prosenttia tai vielä enemmän.

 

Teknologiateollisuuden vienti on runsas puolet Suomen koko viennistä. Alan tuotanto tuo Suomen kansantalouteen 90 miljardia euroa vuodessa. Teknologiateollisuus on myös Kanta-Hämeessä ylivoimaisesti merkittävin elinkeino.

Teollisuustuotanto, joka kääntyi pitkän taantuman jälkeen kasvuun kolme vuotta sitten, ei ole enää tänä vuonna kohonnut. Teknologiateollisuuden tilaukset ovat edelleen kasvussa, mutta tarjouspyynnöt eivät ole enää kasvaneet.

Teknologiateollisuuden henkilöstö on kasvanut Suomessa parissa vuodessa yli 20 000:lla.

– Henkilöstön kasvu on tuonut yrityksiin osaajapulan, Teknologiateollisuuden aluepäällikkö Anu Lääveri sanoo.

Suhdanteiden parantamisesta huolimatta Teknologiateollisuuden jäsenyritysten keskiverto liiketulos on heikko. Liikevoittojen mediaani on 4,7 prosenttia liikevaihdosta. Yli viidennes alan yrityksistä oli tappiollisia viime vuonna. HÄSA

Kommentti: Suhdannesoppa sekaisin

Kaikki merkit kertovat, että muutaman vuoden jatkunut suhdannehuippu on ohitettu. Suomen talouskasvu hyytyy nopeammin ja enemmän kuin muutamia kuukausia sitten uskottiin.

Julkinen suhdannepolitiikka on jälleen kerran kokonaisuutena ollut päin vastaista kuin sen pitäisi olla. Julkisen talouden velkaantuminen on jatkunut. Korkoelvytystä ei voida harjoittaa, koska korot on jo painettu nollaan. Euroopan keskuspankki joutuu lopettamaan velkakirjojen ostamisen (=uuden rahan painamisen) juuri silloin, kun talous hyytyy.

Suhdanneoppien mukaan julkisen talouden olisi pitänyt säästää hyvinä aikoina. Kun soppaan lisätään se, että kotitaloudet ovat kaiken aikaa velkaantuneet lisää, pääruuaksi tarkoitettu keitos on suolaisuuden sijaan ällömakea.

Sopan saa helposti palamaan pohjaan. Julkisia menoja voi lisätä yhdeksi vuodeksi, jos Suomen Pankin ja Sitran kassat ryöstetään menojen katteeksi.

Päivän lehti

5.8.2020