Kanta-Häme

Sisu kantaa yrittäjän yli epävarmuuden

– Sisu alkaa siitä, mihin sinnikkyys loppuu.

Petri Vilén tietää mistä puhuu. Ohjelmoinnista ja verkkosivujen tekemisestä innostunut nuori perusti ensimmäisen yrityksensä 15-vuotiaana. 

14 vuotta ja hengästyttävä määrä projekteja myöhemmin Vilén on Industryhackin toimitusjohtaja. Pari vuotta sitten perustettu startup-yritys auttaa perinteisiä teollisuusyrityksiä kehittymään ja löytämään yhteistyökumppaneita.

Yrittäjä on lähtökohtaisesti tekemässä jotain, jossa epäonnistumisen todennäköisyys on hyvin suuri, Vilén sanoo.

Tarvitaan siis kykyä sietää epävarmuutta, toistuvia vastoinkäymisiä, kantapään kautta oppimista ja kärsivällisyyttä. Tarvitaan vahvaa uskoa omaan tekemiseen, vaikka välillä kaikki merkit osoittavat, että hanke on tuomittu epäonnistumaan.

– Sisu on sitä, mikä kantaa tämän epävarmuuden yli ja on edellytys sille, että onnistumisia voi tulla.

Jo viittä yritystä perustamassa olleen Vilénin mukaan sisua tarvitaan eniten yrityksen alkuvaiheessa. Silloin on kyse oppimisesta ja yrityksen perustajajoukko on lähes ainoa, joka uskoo yrityksen mahdollisuuksiin.

– Silloinkin täytyy kamppailla lähes päivittäin oman epäuskon kanssa. Pienet voitot ja onnistumiset auttavat uskomaan ideaan ja jatkamaan toimivan mallin löytämistä.

Vilén on ollut myös lopettamassa yrityksiä, joiden toiminta ei ole ollut kannattavaa. Kerran hän luopui vetovastuusta, koska oma arvomaailma ei ollut linjassa muiden vaatimusten kanssa.

– Sisua on myös kyky tehdä päätös, lopettaa, tunnustaa tappio ja aloittaa alusta. Epäonnistumisen sietämisen sijaan on tärkeää tehdä asiat alusta alkaen oppimisen takia.

Vilénin johtama Industryhack auttaa perinteisiä teollisuusyrityksiä löytämään kumppaneita, joiden kanssa etsitään ratkaisuja digitalisoitumisen haasteisiin. Verkostossa on jo noin 2 500 ohjelmisto-osaajaa, jotka kehittävät asiakkaille uusia innovaatioita.

Idea Industryhackiin syntyi teknologia- ja startup-yritysten Slush-tapahtumassa, jonka ohjelman kokoamisesta Vilén vastasi muutaman vuoden ajan. Ensimmäinen yhteistyökumppani oli Konecranes, ja sittemmin asiakkaina ovat olleet muun muassa Fortum, Fazer ja Rolls Royce. 

– Yrittäjä elää maailman muuttumisesta, koska se luo tarpeita uusille tuotteille ja palveluille, Vilén sanoo.

Voisi sanoa, että hän tekee työkseen neljättä teollista vallankumousta. Teknologian kehitys muuttaa työn luonnetta radikaalisti, mutta paniikkiin ei Vilénin mielestä ole syytä. 

– Teknologia on aina tappanut vanhoja ammatteja työtapoja, mutta luonut samalla uusia. Nyt teknologia muuttuu niin kovaa vauhtia, että siihen pitää sopeutua nopeammin. Muutos näkyy siinä, mikä ihmisen rooli ja työ on teknologian rinnalla. 

Neljäs teollinen vallankumous oli teemana myös Maailman talousfoorumissa, jossa 29-vuotias Vilén edusti nuoria yritysjohtajia tammikuussa. Sveitsin Davosissa viisikymmentä alle 30-vuotiasta yritysjohtajaa pääsi keskustelemaan maailman huippupäättäjien ja -johtajien kanssa. Vilén oli ainoa pohjoismaalainen.

Vilénin mieleen jäivät etenkin aamiaistapaamiset Kansainvälisen valuuttarahaston pääjohtajan Christine Lagarden ja verkkoliikenteen jättiläisen Ciscon hallituksen puheenjohtajan John Chambersin kanssa. Puheenaiheina olivat työnteon muutos, robotisaatio ja teollisuuden digitalisaatio.

Vilénin mielestä työn ja työurien muutoksen isoin haaste on, että ihmisten identiteetti ei enää sitoudu työhön tai ammattiin.

Hän on itse hypännyt töihin hyvin erilaisille toimialoille ja oppinut tekemällä. Esimerkiksi ennen Industryhackin perustamista hänellä ei ollut mitään kokemusta teollisuudesta.

Viléniä motivoi enemmän työn sisältö kuin itse ammatti tai esimerkiksi toimitusjohtajan tehtävänimike. Hänen oma identiteettinsä rakentuu sen ympärille, millaista työtä hän haluaa tehdä ja millaisen jäljen hän haluaa jättää. 

– Lapsilta ei pidä enää kysyä, mikä heistä tulee isona. Ennemmin pitäisi kysyä, mitä kaikkea he haluaisivat tehdä. HÄSA

12 tarinaa sisusta -sarja
Kenessä on sisua?

Hämeen Sanomat kerää vinkkejä kantahämäläisistä sisukkaista teoista tai ihmisistä. Kokoamme sarjan viimeisen jutun lukijavinkkien perusteella. Vinkkaukset voi lähettää sähköpostiin sunnuntai@hameensanomat.fi.

Päivän lehti

20.10.2020

Fingerpori

comic