Kanta-Häme

Sisulla suunmukaista sapuskaa partiokisoissa

Partiotaidon suomenmestaruudesta kisailtiin lauantaina näytelmäteemaisessa Repliikki 16 -kilpailussa. Kilpailukeskuksena toimi tänä vuonna Pohjolanrinteen koulu Riihimäellä.

Vartiot kilpailivat Riihimäen keskustan alueella olevalla rastiradalla, jonka varrella oli erilaisia tehtäviä.

Kilpailussa mukana olivat 12–17-vuotiaiden poikien ja sekaryhmien vihreät vartiot sekä samanikäisten tyttöjen oranssit vartiot.

Tänä vuonna kilpailuun saivat ensimmäistä kertaa osallistua myös sisupartiolaiset. He ovat partiolaisia, jotka tarvitsevat erityistä tukea partiossa esimerkiksi vamman tai pitkäaikaissairauden vuoksi.

Sisut kilpailevat omassa sarjassaan, eivätkä osallistu SM-kisaan kuten muut vartiot.

Sisupartioille kilpailu on ainoastaan kansallinen, mutta sitäkin tärkeämpi mahdollisuus näyttää osaamistaan.

– Olemme valinneet mukaan tehtäviä, joista uskomme sisujenkin innostuvan. Vähän niitä on saatettu helpottaa, mutta pääosin sisut tekevät täysin samoja tehtäviä kuin SM-sarjalaiset, kertoo sisusarjan johtaja Eveliina Koskela.

Repliikki 16 liittyy nimensä mukaisesti elokuva- ja näytelmäteemaan. Se näkyy vartioiden suorittamissa tehtävissä.

– Kätevyystehtävässä partiolaiset rakentavat teatterinäyttämön ja nonstop-näytelmässä heidän pitää esittää ensiaputilannetta, kertoo kilpailun johtaja Hanna Kukkamaa.

Perinteisiäkin partiolaisten kykyjä tarvittiin, sillä radalla oli myös suunnistusta, leiriytymistä ja kädentaitoa vaativia tehtäviä.

Sisupartiolaiset aloittivat rastikierroksensa retkilounaan valmistamisella. Lauantaina menyyssä oli pihvejä sekä raaste- ja vihersalaattia.

Sisupartiolaisten saattajan Katriina Lehtisen mielestä sisut eivät paljon apua kaivanneet eväiden valmistuksessa. Hän uskoo, että sisut saavat valtavasti elämyksiä kilpailun myötä.

– Partio on todella tärkeää sisuille, koska heillä ei välttämättä ole paljon muita harrastusmahdollisuuksia, Lehtinen kertoo.

Lehtisen mielestä kaikki sisut ovat omalla tavallaan voittajia, vaikka palkintoja tässä kilpailussa jaetaan kuten muissakin.

Partiotaitokisat pidetään kolmesti vuodessa eli keväällä, syksyllä ja talvella. Lauantaiseen kilpailuun osallistui 51 vartiota ja lisäksi neljä sisusarjan vartiota. Osallistujia oli yhteensä noin 250. HÄSA

Päivän lehti

30.10.2020

Fingerpori

comic