Kanta-Häme

Sitkeät valitukset eivät pure jätekuljetusten kilpailutukseen

Korkein hallinto-oikeus on osittain ratkaissut valituskierroksen, joka koski keskitetyn jätteenkuljetuksen kilpailuttamista. KHO:n päätös pitää voimassa hallinto-oikeuden aiemman ratkaisun.

Kyse on Hämeenlinnan kaupunginvaltuuston päätöksestä, jolla jätteenkuljetuksen toteuttamisvastuu ja kilpailutus siirrettiin Kiertokapulalle.

Useat valittajat ovat hallinto-oikeudessa vaatineet päätöksen kumoamista ja sen täytäntöönpanon kieltämistä.

Varsinainen valitus päätöksen kumoamisesta on edelleen Hämeenlinnan hallinto-oikeuden käsittelyssä.

Sen sijaan vaatimus täytäntöönpanokiellosta on nyt käynyt koko kierroksen ensin hallinto-oikeudessa ja sitten KHO:ssa.

Molemmat oikeusasteet ovat hylänneet vaatimuksen.

Jo vuonna 2013 alueellinen jätelautakunta päätti, että jätteenkuljetus järjestetään ja kilpailutetaan keskitetysti myös niissä kunnissa, joissa asukkaat ovat kilpailuttaneet sen itse.

Päätös ei ollut yksimielinen ja siitä valitettiin korkeimpaan hallinto-oikeuteen asti. KHO:n ratkaisu oli, että jätekuljetukset tulee järjestää ja kilpailuttaa keskitetysti.

Viime vuoden marraskuussa Hämeenlinnan kaupunginvaltuusto päätti, että Kiertokapula vastaa kilpailutuksesta Hämeenlinnan alueella.

Nyt meneillään oleva valituskierros koskee tätä päätöstä. KHO:n ratkaisu merkitsee, että päätöksen saa toimeenpanna, vaikka sitä koskevan valituksen käsittely on yhä kesken hallinto-oikeudessa.

Ympäristöjohtaja Juha Lahti kertoo, että kilpailutusta valmistellaan yhdessä Kiertokapulan ja Hattulan kunnan kanssa.

Kokonaisuus on kuitenkin niin suuri, että työ vie aikaa. Lahden mukaan varsinaiseen kilpailutukseen päästään ehkä vuoden 2018 syksyllä.

– Suunnittelemme tulevaksi syksyksi yrittäjille tilaisuutta, jossa kuulisimme heidän näkemyksiään ja keräisimme heiltä tietoa, ikään kuin eväitä kilpailutukseen.

Jätelautakunnan suosituksen mukaan kilpailutuksen pitäisi olla mahdollista yli kuntarajojen. Sitä myös kaupunginvaltuusto edellytti päätöksessään viime marraskuussa.

– Hattula on tehnyt tietenkin asiasta omat päätöksensä, mutta valmistelemme kilpailutusta yhteistyössä.

Sen sijaan Janakkalassa valtuusto on päättänyt, että kunta kilpailuttaa jätekuljetukset. Vihreät ovat kuitenkin tehneet aloitteen, että asiaa tutkittaisiin vielä. HÄSA

Mainos