Kanta-Häme

Sivistysjohtaja ylitti päätösvaltansa Hattulassa – Kyse oli tietokoneiden hankinnasta

Hattulan sivistyslautakunta korjasi tilanteen pitämällä ylimääräisen kokouksen.

Sivistysjohtaja Jari Wihersaari teki keväällä viranhaltijapäätöksen uusien tietokoneiden ja niihin liittyvien lisenssien tilaamisesta kouluja varten.

Maanantaina sivistyslautakunta piti ylimääräisen kokouksen tehdäkseen täysin samansisältöisen päätöksen kuin Wihersaari oli tehnyt.

Liian suuri hankinta viranhaltijan päätettäväksi

Kyse oli siitä, että Wihersaari oli ylittänyt päätösvaltuutensa. Viranhaltijalla on kunnan hallintosäännön mukaan oikeus päättää enintään 60 000 euron hankinnasta, mutta tietokonehankinta tarkoittaa yhteensä 122 000 euron vuosittaisia leasing-kustannuksia.

– Ei tässä asiassa ole mitään ihmeellistä. Halusin tuoda tämän asian lautakunnan päätettäväksi, jotta asia menee hallintosäännön mukaisesti, lautakunnan puheenjohtaja Markus Rantsi kertoi kokouksen jälkeen Hämeen Sanomille.

Rantsi teki ensin päätöksen otto-oikeudesta ja esitti sitten lautakunnalle, että tämä päättää 122 000 euron vuosittaisesta hankinnasta. Leasing-sopimus tehdään kolmeksi vuodeksi.

831 laitetta perusasteelle

Chromebook-laitteita tilataan kaikkiaan 831 kappaletta lisensseineen. Ne toimittaa HHT eli Hämeen toimistotarvike, joka on voittanut Sarastian (entisen Kuntapron) tekemän kilpailutuksen.

Rantsin mukaan tähän asti alaluokkalaisten käytössä on ollut tabletteja, ja chromebookit ovat olleet kolmasluokkalaisilla ja sitä vanhemmilla oppilailla. Ensi syksystä alkaen kaikki käyttävät chromebookeja.

– Aiemmin kaikki perusasteen oppilaat saivat omat laitteet, mutta nyt on ilmeisesti tarkoitus, että ykkös- ja kakkosluokilla chromebookit ovat yhteiskäytössä, Rantsi selvittää.

Koulutoimen digikustannuksia on näin pystytty alentamaan 54 000 eurolla. Vielä viime vuonna kustannukset olivat 176 000 euroa, ja nyt siis 122 000 euroa.

Kaksi vuotta sitten sivistysjohtajalle varoitus

Tämä ei ollut ensimmäinen kerta, kun Hattulassa puututtiin sivistysjohtajan hankintapäätöksiin. Jari Wihersaari sai vuonna 2017 valtuustolta kirjallisen varoituksen, koska oli ylittänyt toimivaltansa digihankinnoissa.

Hattulan valtuusto hyväksyi uuden hallintosäännön viime kokouksessaan. Siinä viranhaltijan oikeus hankintoihin alenee 30 000 euroon. Uusi käytäntö tulee voimaan ensi kuun alussa. HÄSA

Päivän lehti

26.1.2020