Kanta-Häme

Sivubisneksestä kehkeytyi kukoistava leipätyö

Hämeenlinnan vuoden yrittäjänä palkittiin perjantaina Inkalan Kartano Oy:n yrittäjä Leila Ylitalo.
Leila Ylitalon emännöimän kartanon salissa huokuu menneiden sukupolvien muistot. Inkalan historiaa hyödynnetään esimerkiksi teemapäivällisillä.

Inkalan Kartanon emäntä Leila Ylitalo on toiminut 32 vuotta matkailuyrittäjänä. Hänen kokemuksensa mukaan menestyminen vaatii puurtamista ja uudistavaa otetta, asiakkaan pitää saada vähän enemmän kuin hän olettaa.

Vakituisia työntekijöitä yrittäjän itsensä lisäksi on kolme: kokki, matkailutyöntekijä ja talonmies. Lisäksi yritys työllistää lukuisan joukon sesonkityöntekijöitä, extraajia ja harjoittelijoita.

– Olen ylpeä, että pystyn työllistämään ihmisiä, yrittäjä toteaa.

 

Kokouspalveluiden lisäksi Inkala tuottaa juhla- ja ruokaelämyksiä. Ylitalo listaa menestyksen eväiksi hyvän palvelun ja paikallisista raaka-aineista valmistetun ruuan. Lisäksi tilojen pitää olla toimivat, sellaiset joihin asiakkaan on helppo tulla.

Ylitalo suosii lähituottajien tuotteita ja oman kylän palveluja. Läheiseltä puutarhalta hankitaan kukat ja kasvikset. Metsämarjat, sienet ja riista tulevat lähimetsistä. Todisteena tästä kesken haastattelun salin ikkunasta näkyy puutarhassa käyskentelemässä kauris.

– Tuolla juoksee lähiruokaa, Inkalan emäntä naurahtaa.

Ruokatarjoiluissa näkyy vahvasti Ylitalon käsiala. Hänellä on emäntänä vastuu uudistaa myös keittiön antimia. Ruokaa valmistetaan vallitsevien trendien mukaan. Nyt on pinnalla vegaani- ja kasvisruoka. Niiden määrää on tarjoiluissa lisätty.

 

Inkalan matkailutoiminta alkoi vähitellen maatalouden sivuelinkeinona.

Leila Ylitalo alkoi järjestää tilalla kartanoretkien lounaita ja teatteripäivällisiä. Toiminta laajeni vuosien myötä juhlien järjestämiseen, retkiryhmien vierailuihin ja huolenpitoon kokousasiakkaista.

Nyt Inkalan Kartanossa käy vuosittain noin 8 000 vierasta. Alajärven rannalla oleva suuri, pian 50-vuotias savusauna lämpiää vuoden mittaan 100 kertaa, keskimäärin kaksi kertaa viikossa.