Kanta-Häme

Sivullinen osuu harvoin junanujakkaan

Poliisi joudutaan kutsumaan VR:n junaan hieman yli sata kertaa vuodessa. Silloin yleensä asemalta noudetaan häiriötä aiheuttanut henkilö.

– Junissa tapahtuvasta partioinnista huolehtivat yksityiset turvapalveluliikkeet, kertoo VR:n turvallisuusjohtaja Rauno Hammarberg.

Myös konduktööreillä on oikeudet valvoa junan turvallisuutta. Konduktöörin oikeudet ovat kuitenkin kapeammat kuin poliisin, eikä hän saa käyttää aseita tai käsirautoja. Konduktööri saa tehdä kiinnioton ja odottaa, että poliisi noutaa häiriön aiheuttaneen henkilön lähimmältä asemalta.

Yksityiset turvapalveluliikkeet avustavat konduktööriä. Heillä voi olla apunaan voimankäytön välineitä. Tällä hetkellä junien valvonnasta huolehtii koko Suomessa Turvatiimi.

Kaukoliikenne rauhallisempaa kuin lähiliikenne

Osa turvapalveluiden henkilökunnasta kulkee junassa mukana, mutta osa siirtyy autolla seuraavalle asemalle silloin, kun tarvetta on.

– Päivittäin henkilöliikenteessä on 1200 junavuoroa. Kaikissa ei voi olla erillistä turvavalvontaa, sanoo Hammarberg.

Valvontaa yritetään keskittää niihin aikoihin, jolloin häiriöitä on eniten. Viikonloppuillat ovatkin työllistävin aika. Painopiste on lähiliikenteessä, eli Helsingin, Kirkkonummen, Riihimäen ja Lahden välisellä alueella.

Kaukoliikenne on selvästi rauhallisempaa, ja valvontaa tarvitaan suhteessa vähemmän.

Poliisit saavat matkustaa lähiliikenteessä univormussaan ilmaiseksi. Sen on huomattu rauhoittavan vaunuja. Kaukoliikenteessä etu on poistunut poliiseilta.

Humalaisten porukoiden tappelua

– Aika usein häiriöt ovat kahden porukan välistä nahistelua, joka saattaa muuttua tappeluksi, kertoo Hammarberg.

Toinen vaihtoehto on humalainen seurue. Myös yksittäiset humalaiset ihmiset, jotka eivät suostu ostamaan junalippua, voivat alkaa haastaa riitaa konduktöörille.

Hammarbergin mukaansa sivullinen matkustaja joutuu harvoin osalliseksi junatappeluun.

Kesä ei aiheuta erityistä piikkiä junatappeluissa, mutta alkukesästä riitapukarit ovat hieman tavallista tiheämmässä. Häiriötilanteiden lukumäärä junissa on viime vuodet pysynyt melko tasaisena. (HäSa)