Kanta-Häme

Sivusto voisi estää kuumaa  tavarakauppaa

Poliisilla voisi olla verkossa toimiva julkinen rekisteri, jossa varastettua tai rikoksella vietyä tavaraa voisi etsintäkuuluttaa, ehdottaa Suomen Finanssialan keskusliiton johtaja Risto Karhunen.

– Asianomistajan luvalla poliisi voisi etsintäkuuluttaa, ihan julkisesti, yksilöityä tavaraa, Karhunen toteaa.

Kun etsintäkuulutus poistetaan, poistuisi myös ilmoitus. Karhusen mukaan tämä estäisi rikollisin keinoin hankitun tavaran edelleen myymistä ja tehostaisi sitä, että ihmiset saisivat varastetut tavaransa entistä helpommin takaisin.

Mallia voi ottaa Karhusen mukaan Ruotsista, jossa Larmtjänst-nimisen yhtiön sivustolla ylläpidetään varastetun tavaran ilmoituksia. Yhtiön omistaa Ruotsin vakuutusalan edunvalvontajärjestö Svensk Försäkring.

Poliisitarkastaja Jyrki Aho Poliisihallituksesta pitää Karhusen ideaa virkistävänä ja harkinnan arvoisena. Aho aikoo keskustella asiasta Karhusen kanssa, kun hän tapaa tämän seuraavan kerran.

– Hyvä päänavaus. Kun hyviä käytäntöjä maailmalta tulee, niin miksi emme niitä Suomessa voisi tutkia tarkemmin, Aho sanoo.

Hän kuitenkin muistuttaa, että realismia pitää olla, kun puhutaan omaisuusrikoksista. Viime vuonna omaisuusrikoksia tuli poliisin tietoon yli 227 000.

– Pelkästään polkupyörävarkauksia voi olla yli 18 000 vuositasolla. Kaikki ymmärtävät, ettei tällaista kukaan pysty manuaalisesti hoitamaan, sanoo Aho.

Rekisteriin kirjaaminen vaatisi myös, että varastetuksi ilmoitetusta tavarasta olisi riittävän yksilöidyt tiedot olemassa. Pelkkä valokuva ei Ahon mukaan riitä. Varsinkin arvokkaista esineistä pitäisi olla tiedossa myös esimerkiksi valmistenumerot.

Sekä Ahon että Karhusen mukaan suomalaisilla on omaisuuden kirjaamisessa petrattavaa.

Työvälineitä tähän olisi, koska lähes kaikilla kulkee taskussa älypuhelin, jossa on kamera.

Poliisin tietoon tulleiden omaisuusrikosten määrä on tilastojen mukaan ollut Suomessa viime vuosina laskussa. Karhunen arvioi, että omaisuusrikollisuus vertautuu talouden tilaan – mutta niin, että taantuman aikana myös rikollisuus vähenee.

Järjestelmällisesti tehtyä rikollisuutta silti on.

Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa on parhaillaan käynnissä perämoottoreita ja veneilytarvikkeita käsittävän varkaussarjan oikeudenkäynti. Sarjassa on syytteet luettu kaikkiaan kahdeksalle miehelle eriasteisesta osallisuudesta.

Kahta miestä epäillään toiminnan päävastuullisiksi, ja syyttäjä esittää heille yli seitsemän vuoden vankeusrangaistuksia muun muassa lukuisista törkeistä varkauksista. Esitutkintapöytäkirjan mukaan perämoottoreita myytiin eteenpäin verkkokaupassa Latviassa. Anastettuja perämoottoreita on syyttäjän mukaan kaikkiaan noin sata.

Poliisitarkastaja Aho arvioi, että jos Suomessa ylläpidettäisiin rikoksella hankitun tavaran etsintäkuulutussivustoa, niin tiedon pitäisi kulkea viranomaisille tapauksissa, joissa ostajaehdokas on tavaran rekisteristä tarkastanut ja todennut sen listatuksi.

– Poliisin pitäisi saada tietää, että tällaista tavaraa on myynnissä ja rekisteristä asian tarkastanut tietää siitä jotain, toteaa Aho.

Hän muistuttaa, että rikoksella hankittua tavaraa ostaessa voi syyllistyä rikokseen.

Päivän lehti

6.6.2020