Kanta-Häme

Skogsterin hotellihanketta ei ole haudattu – rakennusluvalle jatkoaikaa

Karoliina Mäki-Kuutti: Hanke odottaa kaupungin pysäköintiratkaisua ja matkailun elpymistä.
Skogsterin, Piparkakkutalon ja Albertin Kellarin ravintoloiden takapihalle Rauhankadulle suunniteltu hotellihanke on edelleen hengissä.

Kiinteistö oy Uusi Skogster on hakenut jatkoaikaa hotellin rakentamiseen myönnetylle rakennusluvalle Hämeenlinnan kaupungilta.

– Meillä ei ole päätöstä hotellin rakentamisesta, mutta hotelli on koko ajan aktiivisesti työn alla, kertoo kiinteistöosakeyhtiön hallituksen puheenjohtaja Karoliina Mäki-Kuutti.

Rakennuslupa julkistettiin tammikuussa 2015. Valitusoikeuden päätyttyä yhtiöllä oli kolme vuotta aikaa aloittaa rakentaminen, mutta lupaan on mahdollista hakea kahden vuoden jatkoaikaa.

Yhtiö kaavailee kuusikerroksisen ja 60 huonetta sisällään pitävän hotellin rakentamista keskustaan Skogsterin, Piparkakkutalon ja Albertin Kellarin ravintoloiden takapihalle Rauhankadulle. Hanke on elänyt vuodesta 2010 lähtien.

Mäki-Kuutin mukaan on monia syitä, miksi yhtiö ei ole kiirehtinyt rakentamista.

Yksi niistä on kaupungin pähkäily pysäköintiratkaisun aikaansaamisessa.

– Meillä on piirretty parkkihalli hotellin alle, mutta sellainen on aika kallis rakentaa. Helsingissähän monet hotelliasiakkaat vievät auton läheiseen parkkilaitokseen.

– Saisimme synergiaetua, jos keskustaan saadaan keskitetty pysäköintiratkaisu. Olemme niin lähellä toria, hän sanoo viitaten mahdollisen torinalusparkin rakentamiseen.

Yhtenä syynä hotellihankkeen jäissä oloon on kaupungin matkailun hiipuminen.

– Näin isoa rakennusprojektia ei yksityisen yrityksen kannata lähteä tekemään, ellemme ole itsekin vakuuttuneita tulevaisuuden matkailunäkymistä, Karoliina Mäki-Kuutti painottaa.

Yhtiö on käyttänyt muun muassa ulkopuolista konsulttia selvittämään alueen matkailunäkymiä.

Mäki-Kuutti näkee valoa tunnelin päässä, koska matkailun myyntiä ja markkinointia tehostava yhdistys Elinvoimaa Hämeeseen on polkaistu kaupungissa käyntiin.

Mäki-Kuuttia huolettaa myös hotelleiden käyttöaste, joka on Hämeenlinnan seudulla vain 40 prosentin luokkaa.

– Yleinen näkemys on ilmeisesti se, että kaupunkiin olisi hyvä saada uutta hotellikapasiteettia, mutta ongelmana on, että tämänhetkiset luvut eivät anna sille aihetta.

– Meidän 60-huoneinen hotellimme ei ole jättihanke majoituskapasiteetiltaan, mutta meille yhtiönä se on iso, miljoonaluokan investointi, ja sen takia mietimme tätä tarkkaan. Kaikki vaikuttaa kaikkeen.

Kiinteistö oy Uusi Skogster on perheyhtiö, jonka omistajat ovat mukana myös Hotelli Emiliaa, Piparkakkutaloa, Albertin Kellaria ja Skogster-ravintolaa pyörittävässä Hämeenlinnan Tawastia Groupissa. HÄSA