Kanta-Häme

Skypen ja chatin esikuva

Miemalan kolmiomittaustorni näyttää jättimäiseltä lintutornilta. Sen suojassa risteilee sellainen erilaisten antennien keskittymä, ettei päämajan käyttötarkoituksesta voi erehtyä.

Hämeenlinnan Radioamatöörit ry:n puheenjohtaja Henri Olander osoittaa korkeinta antennimastotornia.

– Radioamatöörit ovat langattoman viestinnän pioneereja. Vaikka internet kaatuisi, meillä säilyvät kerran saadut yhteydet ympäri maailmaa.

Luvanvaraista toimintaa

Radioamatööritoiminta kulkee morsemerkkien ja lennättimien jalanjäljissä.

Toiminta on luvanvaraista. Jokainen amatööri on käynyt telehallintoviranomaisen ylläpitämän tutkinnon, jossa opiskellaan mm. Ohmin lakiin pohjautuvia virran, jännitteen ja vastuksen suhteita toisiinsa.

Perusasioiden hallinta on tärkeää, sillä suuri osa harrastajista rakentaa laitteensa itse.

Olander itse sai ensimmäisen radioamatöörilupansa vuonna 1969 innostuttuaan armeijakaverinsa harrastuksesta.

Tekniikka ja rakentaminen olivat kiinnostaneet Olanderia myös tätä ennen, mutta parasta radioamatööritoiminnassa on hänen mielestään uusien tuttavuuksien saaminen.

Mieleenpainuvimman yhteytensä hän loi amatööriuransa alkuaikoina Jordanian edesmenneen hallitsijan, kuningas Husseinin, kanssa.

– Vaihdoimme kuuluvuusraportit ja kiitimme yhteydestä. Se oli nopeasti ohi.

Taivaankappaleet yhdistävät

Vastaanottimien ja lähettimien rakentamisen ja yhteyksien luomisen lisäksi oikeastaan kyse on myös heijastuksista. Kuun avulla voidaan kurkottaa maapallon toiselle puolelle saakka.

Tavallisesti heijastus on suoraviivainen linja, kuin taskulampun valokiila, joka ei pysty kääntymään ilman apua.

Kun kiilan, siis yhteyden, suuntaa kuuhun, heijastuu se kuun kautta jopa toiselle puolelle maapalloa, josta toinen amatööri voi sen halutessaan napata.

Myös revontulet ja tähdenlennot ovat eräänlaisia johtimia, sillä ne muodostavat ympärilleen väliaikaisen, radioaaltoja heijastavan pilven.

– Esimerkiksi revontulten aikana yhteyden sähköttämällä voi muodostaa joidenkin tuhansien kilometrien päähän. Puheyhteys ei onnistu, sillä ilman väreily säröyttää äänenkin.

Yhteys säilyy, vaikka infra kaatuu

Hämeenlinnassa toimii noin 60 luvanvaraista radioamatööriä. Olander kertoo ikärakenteen olevan viidenkympin hujakoilla, sillä nuoria kiinnostaa yhteyksien hoitaminen maailmalle sosiaalisen median kautta.

Internet ei silti ole sekään vedenpitävä järjestelmä. Kun tsunami iski Intian valtamerellä muutama vuosi takaperin, kaatoi se sekunneissa koko maan infran nettiyhteyksineen päivineen.

Juuri paikalliset radioamatöörit olivat niitä, jotka välittivät kuvaa turma-alueelta ja pitivät yhteyttä viranomaisiin.

– Tietenkään amatöörivälineet eivät voi korvata internetiä, eikä se ole tarkoituskaan. Jos kuitenkin valtakunnan verkko menee polvilleen, me olemme reservissä. (HäSa)

Päivän lehti

3.6.2020