Kanta-Häme

Sleepy Sleepers on röyhkeä ja räävitön nelikymppinen

Suomen räävittömin yhtye. Sellainen Sleepy Sleepers oli perustamisvuosikymmenellään, suhteellisen säädyllisellä 70-luvulla.

Sliippareilla on takanaan miljoona keikkabussikilometriä, tuhansia keikkoja ja parikymmentä julkaistua albumia. Yhtyeen riveissä on esiintynyt liki 50 muusikkoa. Sliippareista sai alkunsa myös yhä keikkaileva Leningrad Cowboys -kokoonpano.

Pari viikkoa sitten poppoo aloitti juhlakiertueen yhtyeen 40-vuotisjuhlan kunniaksi. Kiertue kaartaa lauantaina Forssan Oktoberfesteille, jossa bändi nousee jollain kokoonpanolla lauteille Mato Valtosen ja Sakke Järvenpään johdolla.

– En ole edelleenkään ihan varma, keitä kaikkia Forssassa nähdään lavalla. Kokoonpanossa on snadia vaihtelua keikkojen välillä, Valtonen selittää.

Mitä uutta 40 vuotta musiikkia ja keikkoja tehneellä bändillä voi olla enää tarjota? Paljonkin, Valtonen lupaa.

– Määrätyt hitit meidän on pakko soittaa. Jos Rollarit ei soita Satisfactionia, yleisö vaatii rahat takaisin. Olemme kuitenkin ottaneet mukaan myös kappaleita, joita ei ole koskaan aikaisemmin soitettu keikoilla. Bändikin joutuu skarppaamaan, kun kaikki biisit eivät tule selkärangasta.

Yleisö voikin varautua kuulemaan Sliippareilta ainakin sellaiset ennen keikalla kuulumattomat kappaleet kuin Liuskis läyskis lepakko ja Kakka Kepponen.

Kapinaa pitää olla

Juhlakiertueen keikkoja on ennen Forssaa takana kolme. Valtosen mukaan meininki keikoilla on ollut ”erittäin hyvä”.

– Todella sliipparimainen tunnelma. Siihen kuuluu tiettyä levottomuutta, yleisössä kun ei ole ihan tavallista tangokansaa. Osa on tullut selkeästi verestämään vanhoja muistoja, mutta ilahduttavan paljon on näkynyt myös tuoreempaa kuulijakuntaa.

Valtonen sanoo, että keikkojen aikana on tullut monta kertaa nuoruus mieleen. Samoin kuin vuosikymmeniä sitten, on bändin tarkoitus edelleen aiheuttaa hämmennystä.

– Määrätty kapina ja anarkia pitää tässä laumassa aina olla. Varmaa on, että pilkkaamme kaikkea, mikä liikkuu. (HäSa)

 

Forssan Oktoberfest Kutomolla Finlaysonin painosalissa lauantaina kello 21.