Kanta-Häme

Smokefree-kilpailun voitto Lammin Hakkalan koululle – Luokka sanoi ei tupakkatuotteille

Smokefree-kilpailun voittajaluokka vasemmalta oikealle: Meri-Tuuli Berghem, Viivi Riihimäki, Jessika Huvila, Miika Paljärvi, Antti Aaltonen, Niilo Laurell sekä opettaja Kati Heinonen. Kuva: Esko Tuovinen
Smokefree-kilpailun voittajaluokka vasemmalta oikealle: Meri-Tuuli Berghem, Viivi Riihimäki, Jessika Huvila, Miika Paljärvi, Antti Aaltonen, Niilo Laurell sekä opettaja Kati Heinonen. Kuva: Esko Tuovinen

Ehkäisevä Päihdetyö EHYT ry:n järjestämän Smokefree-kilpailun 7-luokkalaisten sarjan voitto meni tänä vuonna Lammin Hakkalan koulun pienryhmälle.

Puoli vuotta kestäneeseen kilpailuun osallistui yhteensä 1084 koulu- ja harrasteryhmää ympäri Suomen. Nuorten tuli sitoutua olemaan käyttämättä tupakka- ja nikotiinituotteita puolen vuoden ajan.

– Voitte olla superylpeitä itsestänne. Nuorten tupakointi on vähentynyt paljon 2000-luvulta lähtien. Nykynuoret ovat hyvin valveutuneita ja he miettivät muitakin tupakkatuotteisiin liittyviä asioita kuin vain terveysvaikutuksia, EHYT ry:n koulutussuunnittelija Katri Saarela kiittelee.

Opettaja luotti omiinsa

Erityisopettaja Kati Heinosen mukaan voitto tuli täytenä yllätyksenä siitäkin huolimatta, että hän tiesi luokkansa käyvän kisan kunnialla loppuun.

– Huikea juttu, Heinonen kiteyttää tuntemuksensa.

Saarela tiedustelee ryhmältä, oliko kisaan osallistuminen heille hankalaa.

Nuoret vastaavat yhdestä suusta, ettei se ollut heille yhtään vaikeaa. Asiaa helpotti se, ettei kukaan heistä ollut aiemminkaan käyttänyt tupakkatuotteita.

Seiskaluokkalainen Viivi Riihimäki arvelee ryhmän oppineen jotain nuuskan käytöstä ja sen haitoista kilpailun aikana.

– Ei tee ainakaan mieli sellaista käyttää. Se on ällöttävää, hän sanoo.

Ryhmässä on käyty nikotiinituotteisiin liittyviä keskusteluja kisan ohjeiden mukaisesti ja päihteet ovat olleet aiheena myös terveystiedon tunneilla. Keskusteluja on käyty laajasti eri näkökulmista kuten tupakkatuotteiden ympäristövaikutuksista ja ihmisoikeusasioista.

EHYT koulutussuunnittelija Katri Saarela esitteli EHYT ry:n julkaisemia kampanjajulisteita. Taustalla apulaisrehtori Jouko Töyry ja erityisopettaja Kati Heinonen. Kuva: Esko Tuovinen
Koulutussuunnittelija Katri Saarela esitteli EHYT ry:n julkaisemia kampanjajulisteita. Taustalla apulaisrehtori Jouko Töyry ja erityisopettaja Kati Heinonen. Kuva: Esko Tuovinen

Nuuska näkyy ympäristössä

Hakkalan koulun apulaisrehtorin Jouko Töyryn mukaan koulu on ollut tyytyväinen Smokefree-kampanjaan. Kilpailu sinällään kannustaa nuoria olemaan ilman nikotiinituotteita.

Jokainen kisan kunnialla loppuun asti suorittanut ryhmä saa kiitokseksi kunniakirjan. Hakkalan koulun aulassa niitä on useampi.

– Ei vain kisa, vaan tärkein asia tässä on se, että nuorilla on nyt tietoa tehdä valintoja, josta seuraa terveempi elämä, Töyry toteaa.

Saarelan mukaan suomalaisnuorten tupakankäyttö on vähentynyt selvästi.

– Meiltäkin kysellään, tarvitseeko näitä asioita nuorten kanssa enää edes käsitellä. Jokainen uusi sukupolvi pitää kuitenkin ohjeistaa uudelleen. Lisäksi nuuskan käyttö on lisääntynyt viimeisen kymmenen vuoden aikana, Saarela kertoo.

Tämä ilmiö on havaittu myös Hakkalan koululla.

Heinosen mukaan nuuskan läsnäolosta kertovat koulun ympäristöstä löytyvät nuuskarasiat ja -pussit.

– Nuuskan käyttö on lisääntynyt erityisesti ammatillisissa oppilaitoksissa, mutta myös yläkoulu- ja lukioikäisillä. Mielenkiintoista nähdä uusimmat tutkimustulokset, mihin suuntaan käyrät menevät.

Saarela viittaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen kouluterveyskyselyyn, joka julkaistaan taas tulevana syksynä.

Nuoret saavat nuuskaa helposti

EHYT onkin nostanut kampanjoissaan esille erityisesti nuorten nuuskan käytön ja sen ehkäisemisen. Saarelan mukaan nuuskan käyttöön liittyy samanlainen sosiaalinen ilmiö kuin tupakointiin. Nuuskaa käytetään kaveriporukassa ja käytön aloittamiseen vaikuttaa kavereilta tuleva paine.

– Vaikka nuuskaa ei Suomessa myydäkään, ei sen hankkiminen ole vaikeaa. Nuoret itse kertovat, että sitä on todella helppo saada. Helpompaa kuin savukkeita. Nuoret välittävät nuuskaa toisilleen Instagram Stories- ja Snapchat -sovellusten avulla.

Saarela korostaa, että korkea nikotiinipitoisuuden takia nuuska aiheuttaa herkästi riippuvuutta.

Voittajaluokan oppilaat kertovat, että vaikka heidän kaverinsa eivät nikotiinituotteita käytäkään, löytyy nuuskan käyttäjiä omasta koulusta.

– Surullista, että nuuskaa käytetään jo nuorena, Miika Paljärvi toteaa.

Vanhanaikainen valistus ei pure

Paljärvi ja Niilo Laurell ovat yhtä mieltä siitä, ettei tupakkatuotteiden terveysvaikutuksista varoittelu saa nuoria kaihtamaan niiden käyttöä.

– Kyllähän niissä askeissakin lukee ja on kuvia, mitä vaaroja tupakkatuotteet aiheuttavat. Ihmettelen, ettei niitä oteta vakavasti, Paljärvi sanoo.

Saarela on poikien kanssa samoilla linjoilla siinä, ettei vanhanaikainen terveysvalistus pure nuoriin.

– Ei lähdetä pelottelukärjellä. Kuunnellaan nuoria, eikä oleteta, että tiedämme nuoria enemmän tupakkatuotteista. Annetaan heille tilaa niin, että he uskaltavat tulla keskustelemaan aiheesta.

Niilo Laurell pitelee ryhmän saamaa kunniakirjaa. Kuva: Esko Tuovinen
Niilo Laurell pitelee ryhmän saamaa kunniakirjaa. Kuva: Esko Tuovinen

Palkintorahoille mietitty käyttöä

Voittajaluokka saa palkinnoksi kilpailun voitosta kunnian lisäksi tuhannen euron palkinnon. Voittorahojen käytöstä on jo käyty keskustelua ja ehdotuksia on sinkoillut Lintsi-reissusta aina luokkaan tuotavaan poreammeeseen.

– Vaikea oli päättää. Pyörittelimme eri vaihtoehtoja. En enää tiedä, miten se lopulta päätyi siihen, että mennään Flamingoon hohtokeilaamaan, Paljärvi kertoo.

– Sekin voi vielä vaihtua, kun ei ole varattu mitään, Heinonen nauraa.

Hakkalan koulu aikoo osallistua kampanjaan myös tulevina vuosina.

– Meille tulee uusia seiskaluokkalaisia. Eiköhän me pidetä heidätkin jatkossa savuttomina, Heinonen sanoo. HÄSA.

Smokefree-kilpailu

EHYT ry:n jo 30 vuoden ajan järjestämä.

Tavoitteena on ehkäistä nuorten tupakka-, nuuska- ja sähkösavukekokeiluja.

Kilpailuun voivat osallistua 7., 8. ja 9. luokat, koulujen omat opetus- ja harrastuskokoonpanot sekä säännöllisesti kokoontuvat vapaa-ajan harrasteryhmät.

Harrasteryhmät olivat mukana tänä vuonna ensimmäistä kertaa. Jatkossa nuorten vapaa-aikaa aiotaan painottaa kilpailussa vahvemmin.

Tänä vuonna mukana oli 1084 ryhmää ja noin 19  690 nuorta.

Ryhmä allekirjoittaa sitoumuslomakkeen.

Nikotiinittomana pysymistä seurataan keskusteluin.

Jos nuori tupakoi, käyttää nuuskaa tai sähkösavuketta kilpailun aikana, keskustellaan asiasta ja ryhmä voi jatkaa kilpailussa suorittamalla erillinen Smokefree-tehtävän.

Päivän lehti

25.2.2020