Kanta-Häme

Sodasta pelastetut ikonit linnaan

Jatkosodan aikana Suomeen turvaan tuodut ikonit ovat esillä Hämeenl linnassa perjantaista 16.5. alkaen. Näyttelyn ikonit unohtuivat sodan jälkeen piilopaikkaansa ja löydettiin Turun linnasta vasta 1970-luvulla.

Näyttely Viimeinen tuomio – Ikoneita Itä-Karjalasta esittelee 1600–1800-luvuilta peräisin olevaa uskonnollista taidetta. Esineistöön kuuluu pienois- ja matkaikonostaaseja, maalattuja ikoneja ja ristejä.

Vuosina 1943–1944 taidehistorioitsija Lars Pettersson sai tehtäväkseen koota talteen kirkollista esineistöä Itä-Karjalasta ja samalla dokumentoida alueen rakennuskantaa.

Ikonit ja ristit talletettiin osin Turun linnaan, osin muualle Suomeen. Valtaosa esineistä palautettiin sodan päätyttyä Neuvostoliittoon, mutta osa niistä jäi syystä tai toisesta Turun linnaan. Ne kuuluvat nykyisin Suomen kansallismuseon kokoelmiin.

Hämeen linnan näyttelyssä esillä on erityisesti maalattuja ikoneja sekä pienois- ja matkaikonostaaseja, joista vanhimmat ovat 1600-luvulta.

Pienois- ja matkaikonostaaseja kuljettivat mukanaan esimerkiksi laukkurit ja kauppamiehet. Niitä saatettiin myös kiinnittää hautaristeihin tai laittaa hautaan vainajan mukana.

Ikoniperinne on Itä-Karjalassa edelleen vahvaa. On varsin tavallista, että kirkkojen lisäksi ikoneita ripustetaan koteihin, työpaikoille, teiden varsille ja jopa autoihin ja veneisiin.

Näyttely on esillä Hämeen linnassa 19.1.2015. asti. Aiemmin se on nähty Turun linnassa vuonna 2005 ja Etelä-Karjalan museossa Lappeenrannassa vuonna 2013. (HäSa)

Mainos