Kanta-Häme

Soihtu sammuu ensi viikolla

Ulkovalaistus sammuu ensi viikon aikana kaikkialta Hämeenlinnan kaupungin alueelta kahdeksi ja puoleksi kuukaudeksi.

Sammuttaminen aloitetaan maanantaiaamuna Lammilta ja Tuuloksesta. Viikon loppuun mennessä katuvalot pimenevät myös kantakaupungissa, Hauholla, Iittalassa ja Rengossa.

– Samalla tavalla heinä- elokuun vaihteessa katuvalot sytytetään muutaman päivän sisällä, kertoo Hämeenlinnan Valot oy:n toimitusjohtaja Kari Muhonen.

Kesäsammutuksia kokeiltiin Hämeenlinnassa ensimmäisen kerran viime kesänä.

Vaikka valottomaksi kaudeksi on päätetty 15.5.–31.7., lukeutuu ajanjaksoon myös poikkeuspäiviä.

– Näistä ei ole vielä tarkemmin sovittu, mutta kun kaupungissa on isoja tapahtumia, sytytetään valoja keskustan alueella.

Kesäsammutuksen lisäksi yhdyskuntalautakunta päätti joulukuussa, että taajamien ulkopuolisilla alueilla mentäisiin katuvalojen 4–5 tunnin ympärivuotisiin yösammutuksiin. Muhosen mukaan tämä on periaatepäätös. Vielä ei ole määritelty mitä alueita tämä tarkemmin koskee.

– Tämä on aika hankala aihe, koska talvella on pimeää. Ainakin Hämeenlinnan Valot oy:n hallituksessa asiasta keskustellaan, ja varmaan uusi kaupunkirakennelautakuntakin haluaa keskustella.

Kari Muhonen itse on Linnan Infra -liikelaitoksen toimitusjohtaja, joka on helmikuusta lähtien toiminut oman toimensa ohella Hämeenlinnan Valojen toimitusjohtajana. Linnan Infra lakkautetaan tämän kuun lopussa.

– Valot oy lakkautetaan todennäköisesti ensi vuoden vaihteessa, jolloin se siirtynee osaksi kaupungin omaa toimintaa.

Parina viime vuonna tappiota tehnyt Hämeenlinnan Valot tavoittelee tänä vuonna nollatulosta.

Lisäkustannuksia syntyy jonkin verran siitä, että sähköyhtiö Elenia vie yhteiskäyttöpylväistä sähkökaapeleitaan maahan.

– Tällä hetkellä on käynnissä yksi tapaus Iittalassa, jossa verkon rakentajan kanssa käydään keskustelua.

Vanhojen katuvalojen uusiminen led-valaisimilla ja -lampuilla etenee. Noin 6 000 vaihdosta ensi vuodelle jää reilut parituhatta.

– Yritämme saada tänä vuonna mahdollisimman paljon tehtyä, jotta saisimme niistä säästöjä jo tulevana talvena, sanoo Muhonen. HÄSA