Kanta-Häme

Soili Juntumaa jättää rakkaaksi käyneen Rengon

Kun Soili Juntumaa saapui yksitoista vuotta sitten Rengon kirkkoherraksi, oli kunta hänelle täysin vieras. Nyt Juntumaa on lähdössä takaisin juurilleen Orivedelle.
 
– Olen ollut osa-aikaeläkkeellä jo pari vuotta ja alun perin oli tarkoitus jatkaa vielä pari vuotta osa-aikaisena. Olen liian nuori olemaan vanha. Oriveden sukutalo on ollut tyhjillään jo pari vuotta ja taloa pitää remontoida. Toisaalta suuren seurakunnan byrokraattisuus alkoi kypsyttää. Suomen seitsemänneksi suurimmassa seurakunnassa on tuntunut joskus, etten enää tiedä, mitä muut tekee. Ennen kirkkoherra sai päättää asioista, mutta viime vuosina on pienetkin asiat pitänyt kierrättää hallinnon kautta.
 
Renkolaisia ja pappilan miljöötä Juntumaa muistelee lämmöllä.
 
– Pappilan kohtalosta ovat renkolaiset huolissaan. Tiloissa toimii seurakunnan päiväkerho ja partio on pitänyt tukikohtaansa piharakennuksessa parikymmentä vuotta. Toivon kovasti, että seurakuntayhtymä ottaa lähes sadan partiolaisen ja päiväkerhon tarpeet huomioon. Tämä miljöö on niiden toiminnalle paras paikka.
 
Juntumaalla oli kirkkoherran virkaa hakiessaan varmuus siitä, että hän halusi muuttaa pappilaan asumaan.
 
– Olen myöhemmin ymmärtänyt, että renkolaisille kynnyskysymys kirkkoherraa valitessaan oli, haluaako tämä muuttaa pappilaan. Kolmesta hakijasta olin ainoa, joka vastasi ehdottoman myöntävästi.
 
Yhteisöllisyys tärkeää
 
Juntumaalle pienen seurakunnan yhteisöllisyys on ollut tärkeä voimavara.
 
– Seurakuntalaiset ovat osallistuneet esimerkiksi jumalanpalvelusuudistukseen, joka on Rengossa toteutettu täydessä mitassaan. Kun ihmiset saavat tilaisuuden osallistua seurakunnan toimintaan, he kiinnittyvät yhteisöönsä tiiviimmin. Itse olen saanut etuoikeuden kurkistaa monen renkolaisen elämänvaiheisiin siunatessani heitä haudan lepoon. Olen aina pyrkinyt ymmärtämään ihmistä ja hänen elämäntarinaansa. Se on ollut itsellenikin rikastava kokemus.
 
Orivedelle Juntumaalla on selvät suunnitelmat.
 
– Olen lastenlasten kanssa, osallistun naisteologien ja Sinapinsiemen ry:n toimintaan. Sinapinsiemen on yhdistys, joka korostaa yksinkertaista kristillistä elämäntapaa. Hiljaisuuden retriiteistä olen saanut voimaa jo täällä Rengossa ja aion jatkaa niihin osallistumista jatkossakin. Hiljaisuus on sielunlepoa sellaisessa työssä, jossa joutuu antamaan itsestään muille. Olen Orivedellä myös lähiseurakuntien käytettävissä pappina. Haluan kiittää lämpimästi kaikkia minua muistaneita seurakuntalaisia ja ystäviä. Kaikki loppuu aikanaan, armonsa ei milloinkaan, (virsi 270).
 

Päivän lehti

5.12.2020

Fingerpori

comic