Kanta-Häme

Soini: Jos työmarkkinapaketti syntyy, lisäleikkauslista haudataan pysyvästi

Perussuomalaisten puheenjohtaja, ulkoministeri Timo Soini sanoo, että jos yhteiskuntasopimus saadaan aikaiseksi hallitus hautaa pakkolakien lisäksi pysyvästi myös kaikki hallituksen lisäsäästölistalla olevat toimet.

Hallitus joutuu huhtikuun kehysriihessä tekemään leikkauksia satojen miljoonien eurojen edestä, jotta sen tavoite sopeuttaa julkista taloutta neljällä miljardilla eurolla toteutuu. On arvioitu, että hallitus voi joutua siirtämään joitakin noin 950 miljoonan euron lisäleikkauslistan toimista kehysriihen pöydälle tai ottamaan niitä myöhemmin vaalikaudella käyttöön.

Lisälistalla on kaikkiaan 14 leikkauskohdetta, joihin lukeutuvat muiden muassa lapsilisät, vanhempainvapaan lomakarttuman poistaminen kokonaan ja elinkeinotuet.

– Meillä on selvä hallitusohjelman kirjaus niistä toimista, jota ovat osa niin sanottua myrkkypilleriä. Hallitus lähtee siitä, että kun toinen puoli pitää lupauksensa, hallitus pitää myös, Soini vakuutti.

Eli yhtäkään lisäsäästölistan toimista ei enää oteta käyttöön?

– Minä lähden siitä, että hallitus pitää lupauksensa, Soini totesi perussuomalaisten puoluevaltuuston kokouksen yhteydessä lauantaina.

Soinin mukaan tavoitteena on, että yhteiskuntasopimuksella voidaan korvata lisäleikkaukset ja toteuttaa hallituksen lupailemat veronkevennykset.

Kaikki työmarkkinakeskusjärjestöt ovat hyväksyneet yhteiskuntasopimuksen, mutta Elinkeinoelämän keskusliitto EK ei aio aloittaa sopimuksen liittokohtaisia soveltamisneuvotteluja, koska 40 SAK:n jäsenistä on jäämässä sopimuksen ulkopuolelle.

SAK:n suurliitto, Palvelualojen ammattiliitto PAM on valmis harkitsemaan uudestaan, lähtisikö se sittenkin mukaan sopimukseen. PAMin ehtona on, että hallitus antaa selvän lupauksen toteuttaa palkkaveroon tuntuvat kevennykset. Liitto myös vaatii, että hallitus muuttaa esitystään sallia määräaikaiset työsuhteet ilman perusteita.

PAMin hallitus on koolla ensi torstaina.

Soini ei lauantaina antanut lupauksia, että hallitus voi ilmoittaa veronkevennyksistä ennen sitä.

– Hallitus tekee kaikkensa, että yhteiskuntasopimus syntyy.

Palkansaajat ovat ilmoittaneet, että ne voivat hyväksyä esityksen määräaikaisen työn sallimisesta ilman perusteita, jos se koskee vain pitkäaikaistyöttömiä, osatyökykyisiä ja vammaisia.

Soinin mukaan hallitus ei ole vielä tehnyt päätöstä, onko se valmis muuttamaan lakiesitystä palkansaajien toivomalla tavalla.