fbpx
Kanta-Häme

Soini: Pakko on huono konsultti vastaanottokeskusten perustamisessa

Pakko on aina huono konsultti, sanoo ulkoministeri, Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini, mutta ei täysin sulje pois mahdollisuutta, että hallitus tarvittaessa voisi velvoittaa kunnat antamaan tiloja turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskuksille.

Sisäministeriön kansliapäällikkö Päivi Nerg kertoi Lännen Median lehtien haastattelussa loppuviikosta, että ministeriössä on pöytälaatikossa valmiina asetus, jolla kunnat voidaan pakottaa turvapaikanhakijoiden vastaanottoon, jos ne eivät vapaaehtoisesti ja riittävän nopeasti perusta uusia vastaanottokeskuksia.

– Vastuulliset virkamiehet valmistelevat erilaisia esityksiä, mutta ei hallitus tietenkään anna mitään lakeja ilman, että ne on hallituspuolueiden kanssa käsitelty.

Soini sanoo, ettei hän tunne sisäministeriön valmisteleman paketin sisältöä.

– Nyt on niin vakava tilanne, että kaikki erinäköiset vaihtoehdot katsotaan, jos ja kun aihetta on, hän toteaa.

Maahanmuuttovirasto voi jo nyt perustaa kuntiin vastaanottokeskuksia vastoin kuntapäättäjien tahtoa. Pakkoasetus velvoittaisi kunnat luovuttamaan tilojaan, jos sopivia ei muuten löydy.

Soinia hiertää edelleen selvästi viimeviikkoinen Ruotsi-kohu.

Soini arvosteli Ilta-Sanomien haastattelussa Ruotsia siitä, että maa mahdollistaa rikollista toimintaa, kun se ei rekisteröi turvapaikanhakijoita.

Ruotsalainen iltapäivälehdistö uutisoi Soinin hyökkäävän Ruotsia vastaan.

Rkp:n puheenjohtaja Carl Haglund moitti Soinia ja huomautti, että uuden ulkoministerin tapana on ollut aloittaa rakentamalla hyvät suhteet Ruotsiin.

Soini lähetti viikonvaihteessa julkisuuteen tiedotteen, jossa hän varoitti tärvelemästä ulko- ja turvallisuuspolitiikan yksimielisyyttä.

Kuka mielestänne on tärvelemässä tätä yksimielisyyttä?

– Tämä on yleinen huomio siitä, että pakolais- ja maahanmuuttopolitiikkaa käytetään nyt leimakirveenä, Soini sanoi puhelimitse Lännen Medialle.

Nimiä Soini ei nosta tikun nokkaan, mutta hän toteaa, että julkisista lähteistä on nähtävissä, ketkä ovat ”ääni väristen” olleet kommentoimassa.

Soinin mukaan ruotsalaiset, pääministeri Stefan Löfven mukaan lukien, eivät ole ilmaisseet, että Suomen ja Ruotsin suhteisiin olisi tullut mitään vahinkoa. LM-HäSa

Menot