Kanta-Häme

Soitto käy kuin kutomakone

Kuusi pianistia takoo nopeaa ja rytmikästä sävelkuviota, ja ääni on kuin kutomakoneesta. Tai niin voisi ainakin kuvitella, jos olisi joskus käynyt tekstiilitehtaassa.

Hämeenlinnan Sibelius-opiston pianonsoiton opettajat lupaavat loihtia tekstiilitehtaan tunnelmia ensi viikolla konserteissaan, joita he pitävät eri puolilla Verkatehdasta.

Konserteissa heijastetaan kankaalle Verkatehtaan historiaan liittyviä valokuvia. Niissä on koneita ja työntekijöistä ajoilta, jolloin nykyinen kulttuurikeskus toimi vielä tekstiilitehtaana.

Kuvat ovat Hämeenlinnan historiallisen museon kokoelmista. Kuvataiteilija Anne Tamminen on valinnut kuvat aineistosta, josta hän työsti Verkatehtaan aulatiloihin teossarjan kulttuurikeskuksen avajaissyksynä.

– Tämä on ihan ainutlaatuista yhteistyötä. Ilman galleria Koneen Sirpa Taulua ja Vanajaveden opiston myötämielisyyttä hanke ei olisi toteutunut, sanoo yhteistyön primus motorina toiminut pianisti Kimmo Tapanainen.

Kuusi pianoa …kiertueella

Sibelius-opiston pianoviikon avajaiskonserttina kuultava Steve Reichin teos Six Pianos on nimensä mukaan sävelletty kuudelle pianolle.

Yhdysvaltalainen Reich (s. 1936) on minimalistisen suunnan yksi tärkeimmistä edustajista. Kuuden pianistin teoksen hän sävelsi vuonna 1973 newyorkilaiseen pianoliikkeeseen. Tarkoitus oli esitellä kaikki myymälässä olevat soittimet.

– Huomasimme, että Sibelius-opiston pianokollegio on oikeastaan ainut yhteisö Hämeenlinnassa, joka voisi toteuttaa tällaisen teoksen, Tapanainen kertoo.

Hiukan huimapäinen idea sai kannatusta, ja niin kuusi opiston kymmenestä pianonsoiton opettajasta ryhtyi harjoittelemaan mekaanisen kuuloista kappaletta.

Samalla heistä tuli myös roudareita.

He ovat hissanneet neljä pianoa ja kaksi flyygeliä eri puolilta Verkatehdasta Sibelius-opiston Tauno Marttinen -saliin, jossa avajaiskonsertti pidetään ensi sunnuntaina.

Viikon mittaan soitinarsenaali siirretään vielä Verkatehtaan lasipihalle, opistotalon ala-aulaan sekä Vanajaveden opiston aulaan.

Kussakin paikassa pidetään 15–20 minuutin mittainen kävelykonsertti, jossa yleisö voi vapaasti pysähtyä haluamakseen ajaksi kuuntelemaan soittoa ja katselemaan valokuvia.

– Tämä on vähän kuin kiertue Verkatehtaan sisällä, pianisti Christian Freund lohkaisee.

Hämeenlinnan teatteri on tukenut konsertteja lainaamalla pukuvuokraamostaan villatehtaan työntekijöille sopivat esiintymisasut.

Oppilaille kursseja …ja konsertteja

Kuuden pianistin konsertti on osa Sibelius-opiston jokavuotista pianoviikkoa. Viikon aikana oppilaille järjestetään mm. improvisaatiokurssi sekä esiintymisvalmennuksen kurssi.

Oppilaskonserteissa kuullaan ainakin oppilaiden toivekappaleita sekä elokuvamusiikkia.

Kaikki tilaisuudet pidetään opistotalon Tauno Marttinen -salissa ja ne ovat yleisölle avoimia.

Pianoviikon ohjelmaan niveltyy myös Vanaja-salissa 25.4. kuultava huippupianisti Grigori Sokolovin konsertti. Sen järjestää Sibeliuksen syntymäkaupunkisäätiö. (HäSa)

Menot