Kanta-Häme

Soittokunta nostaa solistit esiin

Viimeistä toimintavuottaan aloittava Panssarisoittokunta ei lähde Hämeenlinnasta vähin äänin, vaan näyttää kevään mittaan taitonsa monissa konserteissa.

Ensimmäisenä pääsevät ääneen orkesterin solistit kynttilänpäivän kamarimusiikkikonsertissa Hämeenlinnan teatterissa 3. helmikuuta.

– Muusikot ovat jo pitkään toivoneet konserttia, jossa yksittäiset soittajat voisivat tuoda osaamistaan esiin monipuolisesti, kapellimestari Pasi-Heikki Mikkola kertoo.

Kamarimusiikkikonsertin ohjelman ovat suunnitelleet soittajat itse. He ehdottivat duo- ja trioteoksia ja sooloja, joista itse pitävät. Mukaan tarttui esimerkiksi Haydnin Trumpettikonsertto, Brahmsin sonaatteja, otteita Sibeliuksen kuuluisimmista teoksista ja puhallinversio Albinonin Adagiosta.

Nyt olikin korkea aika toteuttaa soittajien toive, sillä Panssarisoittokunta lakkautetaan vuoden loppuun mennessä osana puolustusvoimien säästöohjelmaa. Käytännössä pillit pannaan pussiin jo kesällä.

Mikkolan mukaan Hämeenlinnaan tuskin jää pyörimään työttömiä puhallinmuusikoita, sillä lähes kaikille on järjestynyt paikka joko Turun Laivastosoittokunnasta tai Helsingin Kaartin soittokunnasta. Muutamat siirtyvät eläkkeelle.

Kamarimusiikkikonsertin jälkeen koko orkesteria kuullaan vielä muun muassa Vanaja-salin konserttitanssiaisissa 16.2. ja Sibelius-opiston puhallinmusiikin konsertissa 18.3. Panssarisoittokunnan oma suuri jäähyväiskonsertti on Vanaja-salissa 10. huhtikuuta.

Voittajalaulaja …huipentaa kevään

Panssarisoittokunnan muusikoiden kamarimusiikkikonsertti on osa Sibeliuksen syntymäkaupunkisäätiön (Sibelius Celebrations) konserttitarjontaa. Uunituoreessa konserttiesitteessä on paljon enemmän tapahtumia kuin joka kotiin jaetussa Numero-lehdessä.

Esimerkiksi kevään viime huipennukseksi säätiön johtaja Erkki Korhonen puhui muutama viikko sitten Lappeenrannan laulukilpailun voittajan, baritoni Aarne Pelkosen.

– Olin kilpailun kommentaattorina ja bongasin Pelkosen jo väliajalla kun arvelin, että hän saattaisi voittaa, Korhonen kertoo.

Verkatehdas oy …tuottaa sittenkin

Kun Sibeliuksen syntymäkaupunkisäätiö aloitti vuosi sitten, Hämeenlinnan kaupunki siirsi konserttituotantonsa sille. Aiemmin vastaavia julkisen palvelun konsertteja oli järjestänyt Verkatehdas oy.

Kevään konserttikalentereissa Verkatehdas oy näkyy kuitenkin taas tuottajana ainakin viidessä konsertissa. Mitäs tämä tarkoittaa, toimitusjohtaja Jouko Astor?

– Kaupunki siirsi hyvässä yhteistyössä konserttirahansa säätiölle, lähinnä taidemusiikin tuotannon. Verkatehtaalla on kuitenkin alusta asti ollut sen rinnalla myös hiukan omariskistä tuotantoa, Astor selvittää.

Hänen mukaansa Verkatehtaan konsertit koostuvat residenssituotannoista sekä vähälevikkisen musiikin, nuortenmusiikin ja jazzin tarjonnasta. Tarkoitus on huolehtia tarjonnan monimuotoisuudesta.

– En sano, ettei säätiön tarjonta ole monipuolista, mutta on se kuitenkin taidemusiikkipainotteista, hän sanoo.

Verkatehdas oy:n konserteissa esiintyvät mm. Iiro Rantala, Värttinä, nykysirkusryhmä Zero Gravity Company ja Disco Ensemble. (HäSa)