Kanta-Häme

Sokerijuurikkaan viljely jatkuu nousukiidossa

Juurikassokerin valmistaja Sucros oy on hyvässä vauhdissa uusien viljelijöiden rekrytoinnissa.

– Tänä vuonna olemme jo tammikuussa saaneet enemmän uusia viljelijöitä kuin koko viime vuonna. Uskomme, että tulemme tänä vuonna ylittämään viimevuotisen kylvöalan merkittävästi, sanoo Sucroksen maatalousjohtaja Matti Kukkola.

Tähän mennessä Sucros on tehnyt noin 80 uutta viljelysopimusta. Erityisen iloinen Kukkola sanoo olevansa siitä, että nousuun kääntynyt viljelijämäärä jatkaa kasvuaan, ja että lähes kaikki viljelyn viime vuonna aloittaneet jatkavat myös tänä vuonna.

Viime tuotantokaudella Sucroksella oli 760 sokerijuurikkaan viljelysopimusta, joista pääosa oli Varsinais-Suomessa, Satakunnassa ja Hämeessä. Uusia viljelijöitä tässä joukossa oli 69.

Hämeessä sopimusviljelijöitä oli 70, joista uusia viljelijöitä oli 14. Hämeellä Kukkola tarkoittaa pääosin Kanta-Hämettä, mutta alueeseen kuuluu myös muutamia viljelijöitä Asikkalasta ja Pälkäneeltä.

– Vaikka luopumisia aina on, on syytä uskoa, että tänä vuonna meillä on koko maassa yli 800 sopimusviljelijää, joista hämäläisiä viljelijöitä on noin 80.

Juurikasta on viljeltiin viime vuonna noin 12 000 hehtaarin alalla. Kukkola on toiveikas, että tulevalla viljelykaudella päästään vajaaseen 13 000 hehtaariin.

Paras keskisato Kanta-Hämeessä

Kanta-Häme on Kukkolan mukaan tällä hetkellä Suomen vahvinta juurikasaluetta.

– Viime vuonna maan parhaaseen keskisatoon ylsi Hämeenlinnan seudulla toimiva viljelijä, jonka tulos oli 79 tonnia juurikasta hehtaarilta. Hämeen alueella vastaava keskisato oli 42 tonnia ja koko maassa 40 tonnia.

– Juurikkaan viljelyllä Hämeessä on vankat perinteet. Viljelijöiden into kuitenkin lopahti, kun Turengin sokeritehdas lakkautettiin vuonna 1999, ja Salon sokeritehdas vuonna 2006.

Kiintiöjärjestelmä poistuu

Kukkola selittää viljelijöiden lisääntynyttä kiinnostusta kilpailukykyisillä tilityshinnoilla ja sokerijuurikkaan jatkuvasti parantuvalla satotasolla. Kasvua hänen mukaansa tarvitaan, jotta pystyttäisiin täyttämään minimissään sokerikiintiön mukainen tuotantomäärä.

Sokerijuurikkaan kiintiöjärjestelmä poistuu vuonna 2017.

– Kiintiöjärjestelmän poistuminen sisältää uhkia, mutta myös mahdollisuuksia. Kiintiöt ovat rajoittaneet juurikkaan tuotantoa, mikä on näkynyt myös Säkylän tehtaan toiminnassa. Jos tuotantoa kyetään nykyisestä kasvattamaan, tehtaan tuotantokustannukset saadaan laskuun, Kukkola selvittää. (HäSa)

Päivän lehti

4.6.2020