Kanta-Häme

Solmu ja kuinka se avattiin

Viranomaisohjeiden tulkitseminen ei ole aina yksinkertaista. Tämän totesi ajokortin uusimista edellyttävään terveystarkastukseen hakeutunut Reijo Hakaoja.

Hakaoja täyttää 70 vuotta 18. helmikuuta, ja uusittavana on AB-ajokortti. Trafin ohjeet luettuaan hän oletti, että perustason lääkärinlausunnon hakeminen lääkäriasemalta olisi rutiinijuttu. Toisin kuitenkin kävi.

Hakaoja kertoi aikaa varatessaan tarvitsevansa ainoastaan perustason lääkärinlausunnon.

Kun terveystarkastus oli ohi ja Hakaoja siirtyi maksamaan laskuaan, häneltä laskutettiin yllättäen laajan tarkastuksen mukaista maksua eli 90 euroa. Toimistokulujen kanssa summa on 103,50 euroa. Hintaeroa laajalla ja perustason lausunnoilla on Linnan Klinikalla 20 euroa.

– Minulle todettiin talon käytännön olevan se, että kun on kyse 70 vuoden iästä johtuvasta ajokortin uusinnasta ja siihen liittyvästä lausunnosta, on talossa ollut jo monta vuotta tapana tehdä automaattisesti laajennettu lausunto.

– Lisäksi sanottiin, että Hämeenlinnan poliisilaitoksen lupapalveluista tulee bumerangina takaisin, jos ei ole laajennettua lausuntoa liitteenä.

Hakaoja kummastelee, ettei lääkärin vastaanotolla käyty lainkaan läpi sitä, millaista tarkastusta oltiin tekemässä.

– Näen tämän aika periaatteellisena kysymyksenä. Trafin ohje on sellainen, että sitä täytyy huolella lukea. Aika harva ryhtyy meikäläisen tapaan protestoimaan maksutiskillä. Ero ei ole kuin 20 euroa, mutta on sekin rahaa muutenkin ylihintaisesta palvelusta. Jos väite monen vuoden käytännöstä pitää paikkansa, on klinikka ylilaskuttanut aika monta ajokortin uusijaa, Hakaoja sanoo.

”Ohjeesta vaikea tehdä kattava ja selvä”

Jos ihminen on uusimassa AB-ajokorttiaan, täyttää 70 vuotta kuukauden päästä ja jättää hakemuksensa ennen tätä, riittääkö hänelle perustason terveystarkastus, Hämeen poliisilaitoksen lupalinjanjohtaja, rikosylitarkastaja Mika Heikkonen?

– Kyllä riittää, muuta ei tarvitse toimittaa eikä muuta edellyttää. Tuossa tilanteessa vain perusmuotoinen todistus on tarpeen.

Myös yksikönpäällikkö Simo Karppinen Trafista vahvistaa tulkinnan.

Onko Trafin ohje epäselvä?

– On hieman hankala tehdä ohjetta sellaiseksi, että se kattaisi kaikki mahdolliset tapaukset ja olisi selvä. Asiaa hankaloittaa se, että ennen vuoden 2013 alkua myönnetyt kortit ovat voimassa 70-vuotispäivään saakka. Sen jälkeen myönnetyt kortit taas ovat voimassa 5–15 vuoden määräajan. Olemme kuitenkin käyneet viimeisen parin viikon aikana nettisivujamme läpi ja täytyy katsoa, jos saisimme sitä vaikka esimerkein parannettua, Karppinen sanoo.

”Terästämisen varaa on”

Perustason ja laajennetun lausunnon ero on, että laajennetussa tarkastuksessa kiinnitetään myös muistiasioihin huomiota. Muuten tarkastus on samanlainen näkö- ja kuulotesteineen ja yleisterveystilan kartoittamisineen.

– Aikaisemmin meillä jokainen lääkäri hinnoitteli tarkastuksen itse, mutta sitten tehtiin suositus, että ajokorttitarkastus maksaa aina tietyn määrän. Muutenhan lääkärit laskuttavat kukin, mitä laskuttavat. Ajokorttitarkastuksista tuli sen verran epäselvyyttä, että katsoimme parhaaksi toimia näin, Linnan Klinikan vastaava lääkäri Timo Knuth sanoo.

Mikä Linnan Klinikan käytäntö on ajokorttiin liittyvissä terveystarkastuksissa, toimitusjohtaja Tiina Halinen?

– Meillä on ajokorttilain määrittelemä yksiselitteinen käytäntö näissä asioissa, mitään sooloilun varaa tai poikkeuksia ei ole. Asiakas varaa ajan joko perustarkastuksen tai laajennetun tarkastuksen, ja ajanvarauksen henkilökunta on ohjeistettu varmistamaan, että perustaso riittää. Jos asiakas on poliisille hakemusta jättäessään täyttänyt 70 vuotta, tarvitsee hän laajennetun todistuksen. Todistus on puoli vuotta voimassa. Tässä tapauksessa asiakkaalle riittää perustason tarkastus, jos hän jättää hakemuksen poliisille ennen 70-vuotissyntymäpäiväänsä.

Halinen ei ollut yksittäistapauksesta kuullut, mutta sanoo olevansa kiitollinen palautteesta. Hänen mukaansa Hakaojalle tiskillä selitetty käytäntö ei pidä paikkaansa.

– Tässä on näköjään asioissa terästämisen varaa. Meidän asiakaspalvelumme, sekä lääkärin täytyy osata kertoa faktat asiakkaalle lausunnon kirjoittamisen perusteista. Ohjeistuksen on oltava kunnossa.

Halisen mukaan lääkäri oli lopulta oikaissut laskun normaaliksi lausunnoksi. (HäSa)