Kanta-Häme

Someselailu ja viesteily auton ratissa on tehnyt kännykästä turvallisuusriskin

Auton ratin takana tarvitaan jakamaton huomio liikennevirralle ja sen eteen tuomille yllätyksille. Kännykän selaaminen vie ajatukset pois ajoradalta. Kuva: Esko Tuovinen
Auton ratin takana tarvitaan jakamaton huomio liikennevirralle ja sen eteen tuomille yllätyksille. Kännykän selaaminen vie ajatukset pois ajoradalta. Kuva: Esko Tuovinen

Kännykkä on noussut suomalaisten mielestä yhdeksi liikenteen suurimmista riskitekijöistä.

Kymmenen viime vuoden aikana ilmiöksi on noussut kännykän käyttö ajon aikana viestittelyyn tai sosiaalisen median käyttöön.

– Aiemmin puhelimeen puhuttiin autoillessa, mutta nyt puhelin varastaa kuljettajalta usein täydellisesti kaiken huomion, kertoo LähiTapiola Loimi-Hämeen korvaus- ja hallintojohtaja Timo Kyyriäinen.

Yhtiön toiminta-alueella tehdyn alueellisen kyselyn mukaan liikenteen vaaratekijänä pitää kännykän some- ja selailukäyttöä 60 prosenttia vastanneista. Esimerkiksi viestittely, sosiaalisen median käyttö ja videoiden katsominen ovat tekijöitä, jotka vievät kuljettajan huomion ajon aikana.

Kännykän käyttö nousee kyselyssä kolmanneksi suurimmaksi vaaratekijäksi liikenteessä alkoholin (73 prosenttia vastaajista) tai huumausaineiden vaikutuksen alaisena ajamisen (67 prosenttia) jälkeen.

Koskee kaikkia ikäryhmiä

Puutteellinen huomiokyky on onnettomuuksien ja lievempien kolarien selittävä tekijä. Kännykkä tai muu häiriötekijä varastaa pahimmillaan täysin kuljettajan huomion, eikä yllättävää tilannetta edes ehdi huomata.

Kännykän käyttö ajon aikana ei ole vain nuorten ongelma, vaan se on selkeä yleistyvä trendi, joka koskettaa kaikkia ikäryhmiä.

– Vakavammissa onnettomuuksissa ja kuolonkolareissa alkoholi, liian suuri tilannenopeus tai kova ylinopeus ovat yleisimpien syiden joukossa. Riskit vakaviin onnettomuuksiin kasvavat, kun eri vaaratekijät yhdistyvät ja esimerkiksi päihtyneenä käytetään kännykkää autoa ajaessa, kertoo Kyyriäinen.

LähiTapiolan alueellisen Arjen katsaus -kyselyn toteutti Kantar TNS. 9.-31. maaliskuuta. Kyselyyn osallistui 5 243 suomalaista, jotka olivat iältään 15–74-vuotiaita.

LähiTapiola Loimi-Hämeen toiminta-alueella kyselyyn vastasi 301 henkilöä. Toiminta-alue muodostuu Kanta-Hämeestä, Etelä-Pirkanmaasta sekä Itäisestä Varsinais-Suomesta.

Päivän lehti

11.7.2020