Kanta-Häme

Sopeuttaa voi, mutta ajan kanssa

Perussuomalaisten eduskuntaohjelmassa kaavaillut kolmen miljardin julkisen hallinnon sopeutukset kasvoivatkin lauantaina kuuteen miljardiin euroon.

Puheenjohtaja Timo Soini esitti Ylen Aamu-tv:ssä, että perussuomalaiset ovat valmiita kasvattamaan sopeutustarvettaan valtiovarainministeriön esittämälle tasolle. Sopeutus hoidettaisiin kuitenkin 6–7 vuodessa eikä vuoteen 2019 mennessä, kuten ministeriö vaati.

Heti televisiohaastattelun jälkeen Hämeenlinnan Reskan vaalitilaisuuteen saapunut Soini jatkoi siitä, mihin televisiossa jäi.

– Aikaa tarvitaan enemmän. Poliittiset puolueet eivät voi muuttaa omia ohjelmiaan ja tavoitteitaan virkamiesten tavoitteiden pohjalta. Mihin meitä silloin tarvitaan? Soini toteaa.

– Jos on kipu kropassa, niin ei voi amputoida puoli kehoa. Rakenteellisia uudistuksia silti tarvitaan, Soini jatkoi.

Konkreettisena esimerkkinä rakenneuudistuksista hän mainitsee kuntaliitokset. Soini kritisoi vuosia kestäviä irtisanomissuojia, joista sovitaan kuntaliitosten yhteydessä.

– Meille sopii, että janakkalalaiset ja hattulalaiset pysyvät itsenäisinä. Mutta jos kuntaliitoksia tulee, niin ei voida turvata viiden vuoden irtisanomissuojaa kaikille. Pakkoliitoksia emme kuitenkaan aja.

Sade ei estellyt

Rankkasade ei ollut este ihmisille tulla tapaamaan perussuomalaisten puheenjohtajaa. Reskan jatkeelle sijoitetun pienen vaalikojun alle tuli kymmenittäin ihmisiä reilun puolen tunnin vierailun aikana.

Soini sai vastattavakseen kysymyksiä muun muassa Kreikan tilanteesta ja puolueen lempiaiheista, EU:sta ja maahanmuuttopolitiikasta.

Terveisiä Arkadianmäelle pyydettiin välittämään puolestaan eläkkeiden tasosta, mikä ei moniakaan miellyttänyt.

Maakuntia ahkerasti kiertävä Soini totesi, että puolueen tavoitteena on tulevissa vaaleissa tulos, joka mahdollistaa hallituspaikan.

Vuoden 2011 vaaleissa perussuomalaiset päätyivät jytkystä huolimatta oppositioon.

– Mielellään puhutaan, että perussuomalaiset eivät menneet hallitukseen. Sanoin silloin, ettei Kreikka oikene ennen kuin se potkitaan eurosta. Sama tilanne on taas, ollaan koura pitkänä, hän totesi.

Hallitukseen halutaan

Perussuomalaiset on viime aikoina lähentynyt oppositiokumppaniaan keskustaa. Mieluisia hallituskumppaneita Soini ei erittele tarkemmin.

– Olisiko kuitenkaan pyhäinhäväistys, jos 40 vuotta hallituksessa ollut RKP hakisi välillä vauhtia oppositiosta? Soini toteaa.

Vihreiden hallitushaaveita Soini hämmästelee varsinkin, jos hallituskaudella tulee käsiteltäväksi ydinvoimahakemuksia.

– Kyllä kannattajamme edellyttävät hallitukseen menoa, mutta se edellyttää vähintään 35 edustajaa. Sinne mennään poliittisella voimalla eikä sinisillä silmillä. (HäSa)

Päivän lehti

28.11.2020

Fingerpori

comic