Kanta-Häme

Sopimusasiakkaat eivät ole yleispalvelua

Hämeenlinnalaisen Ilves Jakelun toimitusjohtaja Antti Niiniö hämmästelee entisen viestintäministerin Krista Kiurun (sd.) lausuntoja postitoimilupa-asiassa.

Kiurun mukaan postitoimiluvan saajille on asetettava vastaisuudessakin ehtoja, vaikka KHO juuri tyrmäsi Kiurun muokkaaman Ilves Jakelun postitoimilupaehdotuksen lainvastaiseksi.

– Riittääkö jokainen mies ja pakettiauto vai vaaditaanko palveluiden saatavuuteen ja laatuun liittyviä seikkoja, Kiuru pohti maanantai-iltana Ylen A-studiossa.

Niiniön mukaan sopimusasiakkaille tarjottavat palvelut ovat täysin eri asia kuin Itellan perusjakeluun kuuluvat yleispalvelutuotteet. Näin ollen niihin ei voi soveltaa yleispalvelulle asetettavia vaatimuksia esimerkiksi toimipisteverkostosta ja kuluttajan yksilöllisestä palvelusta.

– Sovellettaviin ehtoihin eivät kuulu myöskään valtakunnalliset osoitteenmuutos- ja jakelunkeskeytyspalvelut, jotka ovat alueelliselle toimijalle mahdottomia toteuttaa. Meillä ei ole postimerkkioikeutta, emmekä voi toimittaa lähetyksiä toimilupamme ulkopuolelle, Niiniö toteaa.

Alueellinen vaihtoehto

Postilain mukaan yleispalvelutuotteita ovat enintään kahden kilon painoiset kirjelähetykset, jotka maksetaan yleisesti käytettävissä olevilla käteismaksutavoilla eli postimerkeillä ja lämpökirjoitinleimoilla sekä enintään kymmenen kilon painoiset paketit, jotka lähetetään ja jotka vastaanottaja noutaa Postin palvelupisteestä. Yleispalveluun kuuluvat myös ulkomaan palvelut.

Ilves Jakelu ei hakenut yleispalvelulupaa, vaan lupaa sopimusasiakkaille, siis lähinnä yrityksille tarjottavia palveluja varten.

Valtioneuvosto hyväksyi kuitenkin Kiurun muokkaaman ehdotuksen, jonka mukaan Ilves Jakelu sai rajoituksettoman luvan. Luvan ehdoissa jakeluyhtiö velvoitettiin välittämään sopimusyritysten lisäksi jokaisen halukkaan kirjelähetykset perille sekä perustamaan kaikkiin maakunnan kuntiin omat toimipisteet.

Liikenne- ja viestintäministeriön ylijohtaja jätti päätökseen eriävän mielipiteensä. Hän oli ehdottanut luvan myöntämistä sopimusasiakkaille suunnattavaan toimintaan.

Kiuru on syyttänyt Itellan kilpailijoita kermankuorijoiksi. Niiniön mukaan Ilves Jakelun tarkoituksena on tarjota alueellisille yrittäjille vaihtoehto ja samalla varmistaa alueelliselle medialle edelleen kattava jakelukanava.

– Meidän jakelualueellamme on noin 83 000 taloutta ja 13 000 yritystä, joten kantahämäläisten yrittäjien on mahdotonta päästä Itellan suurimpien alennusten piiriin, jotka koskevat huomattavasti suurempia jakelumääriä, Niiniö sanoo.

Euroopan komissio on todennut Liikenne- ja viestintäministeriölle antamassaan lausunnossa, etteivät sopimusasiakkaille tarjottavat palvelut ole muissa EU-jäsenmaissa heikentäneet perinteisten postitoimijoiden toimintaedellytyksiä.

Lehdistön uusi tukijalka

Kiuru toimii tällä hetkellä opetusministerinä. Nykyinen asunto- ja viestintäministeri Pia Viitanen (sd.) on edeltäjänsä kanssa eri linjoilla KHO:n päätöksen merkityksestä.

Viitanen on todennut KHO:n linjauksen selkiyttävän, mitä sopimusasiakkaille suunnatulla postitoiminnalla tarkoitetaan.

– Ehtojen asettaminen toimilupiin on ollut tulkinnanvaraista, mutta nyt niistä saatiin nyt KHO:n linjaus, Viitanen tiedotti heti perjantaina KHO:n päätöksen julkistamisen jälkeen.

Valtioneuvostolla on kolme kuukautta aikaa tehdä uusi päätös Ilves Jakelun postitoimiluvasta.

Ilves Jakelu on Hämeen Sanomien tytäryhtiö. Lehtikonsernin toimitusjohtajan Pauli Uusi-Kilposen mukaan postitoimiluvat loisivat sanomalehtien kustantajille uudenlaisia ansaintaedellytyksiä, jotka liittyvät luontevasti nykyiseen toimintaan.

– Pääministeri Jyrki Katainen (kok.) on ilmoittanut olevansa huolissaan kaupallisen median tulevaisuudesta. Tässä olisi yksi tapa luoda edellytyksiä lisäansaintaan. Postitoimilupa antaisi lehdille yhden tukijalan lisää, Uusi-Kilponen toteaa.

Myös Etelä-Suomen Sanomia kustantava lahtelainen Esan Kirjapaino on hakenut postitoimilupaa. Asian käsittely KHO:ssa on vielä kesken. (HäSa)

Päivän lehti

26.11.2020

Fingerpori

comic