fbpx
Kanta-Häme

Sorsaparven ulosteet aiheuttivat uintikiellon

Alkukesän sateet ovat huuhtoneet lintujen ulosteita rannalta veteen. Pappilanaron uimarannalla uimista kehotettiin välttämään muutaman päivän ajan.

Sorsien ulosteen takia vedessä havaittiin tutkimuksissa suolistoperäisiä enterokokkibakteereja yli lainsäädännöllisen toimenpiderajan.

Hämeenlinnan kaupungin terveystarkastajan Päivi Lindénin mukaan arvot laskivat nopeasti, kun uloste levisi veteen.

– Näytteitä on otettu havaintojen jälkeen paljon. Viime viikolla bakteeripitoisuudet eivät olleet enää lähelläkään raja-arvoja. Tällä viikolla näytteet haetaan jokaiselta Hämeenlinnan uimarannalta.

Lindénin mukaan linnut eivät aiheuta pitkäaikaisia ongelmia uimarannoilla. Yleisimmin veden laatuun vaikuttavat jätevedet ja vesiin valuvat lannoitteet.

Pappilanaron tapaus on ollut tänä kesänä Hämeenlinnassa ainoa laatuaan.

– Pappilanaronkin tapauksessa selvitin heti, onko lähellä mahdollisesti vuotavia jätevesiputkia tai peltoja, joihin olisi levitetty lantaa, Lindén kertoo.

Pappilanaro on EU-uimaranta. Niitä ovat yleiset uimarannat, joilla on yli sata päivittäistä kävijää. Hämeenlinnan uimarantojen vedet on lähes poikkeuksetta jo monta vuotta luokiteltu erinomaisiksi.

Tänä kesänä paljon keskustelua ovat aiheuttaneet valkoposkihanhet. Niitä on Suomessa nyt enemmän kuin koskaan. Laji on levinnyt koko ajan pohjoisemmaksi, ja se on tiukasti suojeltu.

Valkoposkihanhet ovat löytäneet tiensä myös keskusta-alueille. Hämeenlinnassa ne ovat häirinneet uimareita esimerkiksi Idänpään uimarannan laiturilla.

Erityisesti valkoposkihanhista on ollut haittaa pääkaupunkiseudulla. Niiden määrä on kasvanut 13 prosenttia viime vuodesta. Viime syksyn laskennassa koko Suomen kanta oli noin 22 000 yksilöä. HÄSA

Menot