Kanta-Häme

Sorsapoikue tiellä - Jarrutatko?

Pirkanmaan käräjäoikeus totesi viime viikolla, että tietä ylittäneen sorsapoikueen takia äkillisesti jarruttanut kuljettaja oli syyllinen liikenneturvallisuuden vaarantamiseen. Syyllinen ei siis ollut auton perään törmännyt kuljettaja.

Jarrutuksen tehnyt jätettiin kuitenkin tuomitsematta, koska rikos oli haitallisuuteen nähden vähäinen.

Syyttäjä nosti syytteen liikenneturvallisuuden vaarantamisesta molempia osapuolia kohtaan, mutta lopulta käräjäoikeus päätti hylätä törmääjän syytteen. Syyttäjä perusteli perään ajaneen syytettä liian lyhyellä turvavälillä.

Sisä-Suomen syyttäjänviraston kihlakunnansyyttäjä Olli Koski ei halua kommentoida tuomiota tarkemmin.

– Kyse on yksittäisestä tapauksesta, enkä ryhdy yksittäisen tapauksen perusteella ottamaan kantaa yleisesti esille tulleisiin kysymyksiin, Koski kirjoittaa sähköpostissa.

Muutama vuosi sitten vastaavanlaisessa tapauksessa perässä ajanut sai sakot liikenneturvallisuuden vaarantamisesta. Silloin käräjäoikeus linjasi, että jarruttaminen oli oikein.

 

Liikenneturvan koulutusohjaaja Toni Vuoristo ei myöskään ota kantaa siihen, mikä käräjäoikeuden päätös on oikein, ja mikä väärin.

– Näkemykseni on, että hätätilanteessa voi lyödä jarrut pohjaan ja takana ajava huolehtii, että ei aja perään.

Vuoristosta on luonnollista, että kuljettaja reagoi, jos eteen tulee orava, kissa tai mikä tahansa pieneläin.

On olemassa erilaisia ohjeistuksia, miten vaaratilanteessa toimitaan, mutta pystyykö ihminen toimimaan ohjeistusten mukaan, onkin Vuoristosta eri asia.

Helpommin toteutettava ohjeistus perustuu lakiin: etäisyys edellä kulkevaan ajoneuvoon on soviteltava sellaiseksi, ettei päälle ajon vaaraa ole, vaikka tämä ajoneuvo pysäytetään.

Päivän lehti

29.11.2020

Fingerpori

comic