Kanta-Häme

Sortsit kelpaavat uikkareiksi Hämeenlinnan seudun uimalaitoksissa, mutta miesbikineissä ei sovi elostella

Uimapukusääntöjä perustellaan hygieniasyillä, mutta säännöt ovat vuosien varrella hieman löystyneet: lahjetta saa olla.
Hämeenlinnan uimahallissa käynyt Reino Karvinen suosii perinteisiä uimahousuja. Hän kertoo huomanneensa, että jotkut kävijät lipsuvat hygieniasäännöistä varsinkin saunan puolella. "Olen siitä joskus ihmisille huomauttanutkin." Kuva: Pekka Rautiainen
Hämeenlinnan uimahallissa käynyt Reino Karvinen suosii perinteisiä uimahousuja. Hän kertoo huomanneensa, että jotkut kävijät lipsuvat hygieniasäännöistä varsinkin saunan puolella. "Olen siitä joskus ihmisille huomauttanutkin." Kuva: Pekka Rautiainen

Uimahallien ja kylpylöiden uimapukukäytännöt ovat sitä mukaa joustaneet, kun uimapukumuoti on muuttunut.

Kaikissa seudun uimahalleissa saa nykyään pukeutua perinteisiä ”speedoja” pidempilahkeisiinkin uimapukuihin.

– Sallimme kaikki asut, kunhan niiden materiaali on uimapukukangasta, kertoo Hämeenlinnan ja Lammin uinninvalvonnasta vastaava johtava liikunnanohjaaja Sarianna Ollikainen.

Tervakosken uimahallissa on sama käytäntö.

 

Vielä takavuosina esimerkiksi pidempilahkeiset surf- ja bermudasortsit olivat kiellettyjä Hämeenlinnan uimahallissa.

Sarianna Ollikaisen mukaan uima-asun lahkeiden pituutta ei enää rajoiteta, sillä varsinkin nuoret saattaisivat mieluummin jättää kokonaan uimatta kuin pukeutua perinteisiin tiukkoihin uimahousuihin.

– Eihän siinä ole mitään mieltä, että lapsi jättäisi uimatta tiukkojen asuvaatimusten vuoksi. Asun pitää kuitenkin olla aina uimapukukangasta.

Ollikainen kertoo, että uimasortsit, pitkäpunttiset uimalegginsit ja harvemmin Hämeenlinnassa nähdyt peittävät uimaburkhinit herättävät toisinaan ihmetystä muissa asiakkaissa.

– Ihmiset ovat tottuneet tiettyihin sääntöihin, ja saattavat käydä sen vuoksi huomauttamassa asiasta uimavalvojille tai suoraan muille asiakkaille.

 

Uima-asun ulkonäön sijaan tärkeää on materiaali.

– Puuvillaiset tai muut nukkaavat ja mahdollisesti likaa keräävät materiaalit on kielletty.

Ollikaisen mukaan altaiden suodattimet ovat muutenkin koetuksella asiakkaiden ihosta ja hiuksista irtoavien epäpuhtauksien vuoksi.

Toisinaan uimahallin henkilökunta on joutunut kieltämään asiakasta uimasta samassa asussa, jossa on käynyt aikaisemmin uimahallin kuntosalilla.

– Jos jonkun huomataan pyrkivän liikuntavaatteissa altaisiin, siihen puututaan.

Hämeenlinnan uimahallissa kävi syksyn 2018 ja viime kevään välisenä aukioloaikana yhteensä noin 250 000 asiakasta. Uimapukusäännöt on luotu, jotta altaat pysyisivät puhtaina.

Aulangon kylpylässä on samat uima-asusäännöt kuin kunnallisissa uimahalleissa.

Kylpylä- ja areenapäällikkö Jani Rantanen kertoo, että asiakkaiden pukeutumiseen joudutaan puuttumaan todella harvoin.

– Toisinaan joku yrittää alusvaatteissa altaaseen. Tällöin hänet ohjataan pesutiloihin tai uimapukuostoksille myymäläämme.

Kylpylässä on kiellettyä tulla allasalueelle sandaaleissa tai varvastossuissa.

– Hotelliasiakkaat tosin saavat käyttää allasalueella huoneista löytyviä tohveleita.

 

Kylpylässä käy toisinaan polttariporukoita, joiden kanssa on jouduttu keskustelemaan soveliaasta pukeutumisesta.

Varsinkin vuonna 2006 ilmestyneen Borat-elokuvan jälkeen miesten polttariporukat innostuivat pukemaan päivänsankarin leffassa esiteltyyn, varsin paljastavaan ”miesbikiniin”.

Sacha Baron Cohen (pääosanesittäjä ja tuottaja) tuskin tiesi, millaisen riesan aiheutti kylpylöille. Meillä on paljon lapsia asiakkaina, joten eihän altaaseen voi tulla asussa, joka paljastaa enemmän kuin peittää, Rantanen toteaa.

Kylpyläpäällikkö sanoo, että riehakkaidenkin asiakasryhmien kanssa on päästy aina puhumalla yhteisymmärrykseen pukeutumissäännöistä.

– Emmehän me halua kenenkään polttareita pilata. Miesbikineihin puettu polttarisankari itse on tainnut usein olla lähinnä tyytyväinen siitä, että hänet on ohjattu pois altaalta, Rantanen nauraa.

Rantasen mukaan naisten pukeutumiseen joudutaan puuttumaan selvästi harvemmin kuin miesten. HäSa

Päivän lehti

25.1.2020