Kanta-Häme

Sorvin kautta kiinni työharjoittelupaikkaan

Opiskelijan elämä voi olla piirun verran helpompaa – ainakin, jos löytää oikeille verkkosivuille.

Sorviin.info on maksuton verkkopalvelu, jonka kautta yrittäjien ja opiskelijoiden on mahdollista löytää toisensa.

Hämeenlinnan ja Hattulan yrittäjille tarkoitettu palvelu toimii kuin sähköinen ilmoitustaulu. Työharjoittelu-, työssäoppimis- tai opinnäytepaikkaa tarjoavat yritykset tai tällaista paikkaa etsivät opiskelijat voivat jättää verkkosivuille ilmoituksen.

Perjantaina palvelussa oli nähtävillä kaikkiaan 165 yrityksen jättämät ilmoitukset. Harjoittelupaikoista suhteellisesti suurin osa, kaikkiaan 51 kappaletta, oli kaupan alan harjoittelupaikkoja.

Haavin kautta Sorviin

Sähköinen kohtaamispaikka katsottiin tarpeelliseksi, koska työharjoittelu- ja opinnäytetyöpaikat ovat vain harvoin avoimessa ja julkisessa haussa. Palvelun ideana on saada yritykset ja opiskelijat mahdollisimman varhaisessa vaiheessa kosketuksiin toistensa kanssa.

Suurin osa verkkopalvelussa harjoittelupaikastaan ilmoittavista yrittäjistä on löydetty Kehittämiskeskus oy Hämeen Yrityshaavi-palvelun kautta. Yrityshaavi toimii yrityspalvelujohtaja Ari Räsäsen mukaan eräänlaisena vuosihuoltona yrityksille. Hämeenlinnan ja Hattulan yrityksille tehdään jatkuvaa soittokierrosta. Tavoitteena on pysyä ajan tasalla yritysten tarpeista.

– Me tavallaan lypsämme yrittäjiä ja pakotamme heidät kertomaan tarpeensa. Tämän tuloksena onnistumme ehkä naittamaan yrityksiä ja opiskelijoita keskenään, Räsänen kärjistää.

Sorviin.info -palvelu on saanut myös valtakunnallista huomiota, sillä se nappasi voiton Seudullisten kehittämisyhteisöjen eli Sekes ry:n Hyvä teko -kilpailussa. Perusteluissa mainittiin, että palvelu on vaikuttava, järkevä ja toimiva – sellainen, josta muut voivat ottaa mallia.

Yritysten tarpeet tiedossa

Yrityshaavi-palvelu aloitettiin jo vuonna 2009, tosin palvelu toimi silloin eri nimellä. Tänä vuonna soittoja on lokakuun alkuun mennessä kertynyt 2 321 kappaletta. Yritysasiamiehelle nämä soitot ovat poikineet kaikkiaan 765 toimeksiantoa.

– Myönteistä on se, että heikompanakin aikana tulevaisuuteen uskotaan. Yllättävää on, että 28 vastanneista yrityksistä ilmoittaa tarvitsevansa työvoimaa heti ja 76 seuraavan puolen vuoden sisällä, Räsänen sanoo.

Lisäksi tämän soittokierroksen aikana vastanneista yrityksistä 61 ilmoittaa tarvitsevansa seuraavan puolen vuoden sisällä uusia toimitiloja. Valtaosa etsii noin 200–300 neliön tiloja.

Koulutustarpeita kysyttäessä valtaosa vastanneista sanoo kaipaavansa apua myynnin ja markkinoinnin kehittämisessä. Koulutustarpeista Yrityshaavin soittelijat ilmoittavat luvan saatuaan suoraan Hamkiin tai koulutuskeskus Tavastialle.

68 peruskysymyksen lisäksi kysymyspatteristoon voidaan lisätä muutamia lisäkysymyksiä. Esimerkiksi seuraavan soittokierroksen aikana, käytännössä ensi vuonna, on tarkoitus selvittää millaisia sivuelinkeinoja alueen yli 600 maatilalla harjoitetaan. (HäSa)

Palvelu toimii osoitteessa: www.sorviin.info

Päivän lehti

31.10.2020

Fingerpori

comic