Kanta-Häme Hämeenlinna

Sosiaalijohtaja rummuissa, opettajat pakohuoneessa – Selvitimme Hämeenlinnan viranhaltijoiden sivutoimet

Hämeen Sanomat kävi läpi kaikki Hämeenlinnan vuoden 2009 kuntaliitoksen jälkeiset viranhaltijoiden sivutoimiluvat ja -ilmoitukset.
Suksia sivutoimenaan huoltavalla paloesimies Mika Ilmarisella riittää kiirettä Hämeenlinnan Intersportin takahuoneessa, vaikka talvi ei kaksinen olekaan. Hän kokee sivutoimen kuten hiihtoharrastuksenkin auttavan työkunnossa pysymistä. Sivutoimi ei saa olla työnantajan kanssa kilpailevaa toimintaa. Kuva: Markku Tanni
Suksia sivutoimenaan huoltavalla paloesimies Mika Ilmarisella riittää kiirettä Hämeenlinnan Intersportin takahuoneessa, vaikka talvi ei kaksinen olekaan. Hän kokee sivutoimen kuten hiihtoharrastuksenkin auttavan työkunnossa pysymistä. Sivutoimi ei saa olla työnantajan kanssa kilpailevaa toimintaa. Kuva: Markku Tanni

Hämeenlinnan kaupungin johtaja- ja päällikkötason viranhaltijoista viisitoista on tehnyt viime vuosina ilmoituksen sivutoimestaan tai anonut sille esimieheltään luvan.

Kaikkiaan ilmoituksia on vuosina 2009–2019 tehty 114 ja lupia anottu 51.

Henkilöstöä kaupungilla oli talousarvion mukaan viime vuonna keskimäärin 3 436. Vakituista työtä teki noin 2 900.

Eniten sivutoimia oli lääkäreillä ja hammaslääkäreillä (yhteensä 28), opettajilla ja rehtoreilla (26) sekä palomiehillä (25). Yhdessä nämä kolme ammattialaa kattoivat liki puolet uusista sivutoimista.

Sivutoimi ei kuitenkaan ole ammattista tai tehtävästä kiinni. Sivutoimesta oli päätös muiden muassa välinehuoltajalla, velkaneuvojalla, kokousisännällä ja perheneuvojalla.

Viime vuonna sivutoimi-ilmoituksia tai -lupahakemuksia tehtiin vain yhdeksän, kun huippuvuonna 2016 niitä oli peräti 53. Tuolloin pelastushenkilöstön sivutoimet päivitettiin.

Nykyinen vs. sivistys- ja hyvinvointijohtaja Mika Mäkelä sanoo, ettei ole käyttänyt sivutoimilupaansa vuoden 2013 jälkeen. Arkistokuva: Tomi Vesaharju

Palvelujohtaja Mäkelä koulutti Hamkissa

Moni päällikkö toimii sivutoimiluvalla työajan ulkopuolella kouluttajana ja luennoijana. Nykyinen vs. sivistys- ja hyvinvointijohtaja Mika Mäkelä haki luvan vuonna 2013, toimiessaan vielä palvelujohtajana.

– Tein sinä vuonna joitakin koulutuksia, mutten lainkaan sen jälkeen. Suurin osa liittyi Hämeen ammattikorkeakoulun rehtoreiden johtamiskoulutuksiin, Mäkelä kertoo.

Sivutoimen jättämisen syyksi Mäkelä kertoo sen, ettei päätyöltä jäänyt aikaa.

– Vapaa-aikaakin täytyy osata arvostaa. Lisätyön verotus ei myöskään ole kauhean kannustavaa.

Monessa lupahakemuksessa vedottiin siihen, että sivutoimi auttaa ylläpitämään ja laajentamaan ammattitaitoa. Samaa sanoo Mäkelä.

– Aina kun astut toiseen rooliin, myös ammatillinen identiteetti vahvistuu. Tulee tuntemus, että osaamista pystyy hyödyntämään laajemminkin ja että sille on kysyntää.

Strategiapäälliköllä ei ollutkaan aikaa konsultoida edelläkävijätyöstä

Strategiapäällikkö Juuso Heinisuo teki sivutoimi-ilmoituksen ”edelläkävijätyön konsultointityöstä”.

– Tuo liittyy siihen, että tein aikoinaan väitöskirjan edelläkävijöistä. Tutkin sitä, että innovaatiot syntyvät edelläkävijöiden avulla, eli joku lähtee tekemään jotain muita edellä, ja siten syntyy uutta kilpailukykyä, Heinisuo kertoo.

– Mutta täytyy rehellisesti sanoa, ettei sivutoimi ole mahdollista käytännössä. Aika on rajallista.

Vuonna 2017 Heinisuo teki toisen ilmoituksen, liikkeenjohdon konsultoinnista. Nytkään sivutoimi ei hänen mukaansa realisoitunut vaan toiminimi on saanut maata pöytälaatikossa.

Vuonna 2016 vielä vs. rakennuspäällikönä toiminut Perttu Ketola (vas.) suunnitteli Myllypellontien peruskorjauksen etenemistä kaivinkoneenkuljettajien Pekka Rantasen ja Markku Liukkosen kanssa. Arkistokuva: Juho Peltoniemi

Vain rakennuspäällikön sivutoimilupa evättiin

Ainoa, jolta lupa evättiin, on vielä vuonna 2017 kaupungin rakennuspäällikkönä toiminut Perttu Ketola. Hän haki lupaa muun muassa vastaavana työnjohtajana toimimiseen pirkanmaalaisen yhtiön HS-Vesi oy:lle tekemässä urakassa.

Päätöspöytäkirjan mukaan lupa evättiin jääviyssyistä: ”Koska kaupungin rakentamisen palvelut tarjoaa ja toteuttaa jatkuvasti urakoita vesiyhtiölle, voidaan katsoa, että sivutoimiluvan myötä rakennuspäällikkö tulisi esteelliseksi tehtävässään.”

– Uskallan epäillä, että tämä johtui kärkkäästä tyylistäni, tulkitsee Ketola.

– Nostin ronskisti epäkohtia esiin, jos niitä löytyi. Koin silloin, että Hämeenlinnassa oli paljonkin kehitettävää, hän muistelee. Viran jätettyään hän oli perustamassa uutta infrarakentamisen yhtiötä Tampereelle.

– Elämänasenteeni on aina ollut, että ahkeruus palkitaan. Olen päivätöiden lisäksi tehnyt aina omien yritysteni kautta viraapelihommaa.

Ketolan mukaan sivutoimia ei aina ymmärretä.

– Perisuomalainen kateus nousee usein pintaan. Kun lääkärit saavat toimia sivutoimiluvilla aika vapaasti, niin toivoisin samanlaista mahdollisuutta muillekin aloille.

Talousjohtaja ja kaupunginlakimies tunnollisina

Talousjohtaja Jussi Oksa sanoo tehneensä oman ilmoituksensa ”varmuuden vuoksi, jottei kellään tule mitään sanomista jälkikäteen”.

Hänen mielestään sivutoimibyrokratian arvo on avoimuudessa – ”että on kaikkien ulkopuolisten arvioitavissa, mitä me touhuamme”.

Yksi tunnontarkimpia sivutoimi-ilmoittajia on kaupunginlakimies Christer Brännkärr. Hän ilmoitti paritaloasuntonsa yhtiön hallituksen jäsenyydenkin.

– On tarpeellista, että tämä asia on tiedossa siksi, että työhöni kuuluu valmistella myös kaupunkirakenteen asioita. Jos ajatellaan vaikka jotain kaavoitusasiaa asuinkulmillani, niin saattaisi syntyä jääviystilanteita.

Vanaja Big Bandissakin rummuttava sosiaali- ja terveysjohtaja Jukka Lindberg (oik.) haki vuonna 2013 sivutoimiluvan muun muassa musiikkiesitysten ohjelmatuotantoon. Kuvassa rummuttaa myös Viktor Tokpanou. Arkistokuva: Markku Tanni

Kaupunki muistuttaa pelisäännöistä vuosittain

Henkilöstö- ja hallintojohtaja Anne Iijalainen kertoo, että sivutoimisäännöistä muistutetaan henkilöstöä aina alkuvuodesta, seuraavan kerran tammi-helmikuussa.

Kaupunginlakimies Brännkärr muistuttaa, että riippumatta siitä, onko sivutoimia työnantajan rekistereissä vai ei, on työntekijän ymmärrettävä tarvittaessa jäävätä itsensä työtehtävissä.

– Ilmoitusten tekeminen on tärkeää jääviyksien kontrolloimiseksi, niin etteivät ne ilmene vasta jälkikäteen. Koko asian pihvi on siinä.HäSa

Lue myös: Viranhaltijan sivutoimi on lakkautettu viime vuosina Hämeenlinnassa vain kerran, hammashoitajalta (12.1.2020)

Lue myös: Seminaarin vuokrasopimuksen esitellyt virkamies istui kahdella jakkaralla (28.11.2019)

Työajalle lupa

Laissa kunnallisesta viranhaltijasta kieltää viranhaltijalta sivutoimen, joka edellyttää työajan käyttämistä, ellei työnantaja hakemuksesta myönnä tähän lupaa.

Lupa voidaan antaa myös määräajaksi ja rajoitettuna. Lupa voidaan peruuttaa, kun siihen on syytä.

Jos sivutointa harjoitetaan omalla ajalla, siitä on tehtävä työnantajalle sivutoimi-ilmoitus.

Viranhaltija ei saa sivutoimen vuoksi tulla esteelliseksi tehtävässään. Sivutoimi ei saa vaarantaa luottamusta tasapuolisuuteen.

Kaupungin ohjeistus

Sisäinen ohje noudattaa lain linjauksia ja koskee viranhaltijoiden lisäksi työntekijöitä.

Työsuhteisten ei kuitenkaan täydy ilmoittaa sivutoimista, joihin ei käytetä työaikaa.

Esimiehen on valvottava, ettei sivutoimi haittaa päätyötä.

Päivän lehti

28.9.2020

Fingerpori

comic