Kanta-Häme

Sosiaalinen media nuoriso-
työn haasteena

Urjalan sivistyspalvelukeskuksen nuoriso- ja liikuntaohjaajana vuodesta 2011 alkaen työskennelleen nuoriso- ja liikuntaohjaaja Marjo Niittymäen mukaan nykynuorison viestintäkulttuuri on muuttunut vuosien varrella.

– Silloin, kun ei ollut sosiaalisen median viestintäkanavia, nuoret kokoontuivat enemmän tiettyyn paikkaan. Nyt nuoriso on todella paljon kotona ja kommunikoi viestintävälineiden kautta.

Sosiaalinen media on myös hankaloittanut nuorison tavoittamista. Kehitys kehittyy liiankin nopeasti.

– Suurin haaste on nuorien tavoittaminen. Se on ollut aina ongelma. Sosiaalinen media ja sen eri kanavat kehittyvät tosi paljon, ja yleensä työntekijät ovat myöhässä niiden kanssa, Niittymäki harmittelee.

Kunnassa onkin reagoitu sosiaalisen median haasteisiin pestaamalla kolme nuorta ja palkatonta somereportteria, jotka raportoivat Urjalan tapahtumista Instagram-kuvapalveluun.

– Tavoitteena on saada enemmän nuorten näkökulmaa tapahtumista, ei niinkään aikuisten. Muutenkin pyrimme antamaan nuorille mahdollisuuden olla toiminnallisia, Niittymäki selvittää.

Niittymäki päätyi nuorisotyön pariin, vaikkei koskaan niin uskonutkaan.

– Ajauduin tähän työhön oikeastaan vähän vahingossa. Lukion viimeisellä luokalla aloitin ilta-ohjaajana nuorisotilalla, ja siitä jäin silloiseen Urjalan nuorten palveluiden vapaaehtoishommiin, Niittymäki kertoo.

– Sitten, kun lähdin opiskelemaan, muistan sanoneeni, ettei minusta tule ikinä nuorisotyöntekijää eikä varsinkaan pieneen kuntaan, yhteisöpedagogiksi kouluttautunut Niittymäki naurahtaa.

Niittymäki on kuitenkin tyytyväinen, että jäi alalle, sillä työ on kiireistä huolimatta antoisaa.

– Parasta on lapsilta ja nuorilta saatava palaute. Useamman vuodenkin jälkeen he saattavat muistaa jonkun jutun, jota ei ole siinä tilanteessa edes huomannut ja tajuaa vasta jälkikäteen, kuinka merkityksellinen se hetki on ollut nuorelle.

Urjalan nuorisotila Majakka tarjoaa nuorille mahdollisuuden kokoontua ja osallistua erilaisiin aktiviteetteihin. Nuorisotilasta löytyy muun muassa biljardipöytä, pingispöytä, televisio, lautapelejä ja keittiö.

Yhä useampi nuori kaipaa Marjo Niittymäen mukaan enemmän ohjattua toimintaa kuin aikaisemmin.

– Tällä hetkellä nuorisotilalla käy paljon 5.–6.-luokkalaisia. He haluavat selvästi enemmän ohjattua toimintaa kuin vapaata oleskelua. Olemme leiponeet ja askarrelleet siis paljon. FL