Kanta-Häme

Sosiaalitoimessa epäilys maksusitoumuksilla keinottelusta

Hämeenlinnan sosiaalitoimisto on muuttanut käytäntöä asiakkaille annettavista lääkemaksusitoumuksista.

Syynä ovat väärinkäyttö- ja erityisesti hamstrausepäilyt. Joidenkin maksusitoumuksen saaneiden henkilöiden epäillään ostaneen kerralla useiden kuukausien tai jopa vuoden lääkeannoksia omaan käyttöönsä tai myyneen niitä eteenpäin.

Epäilyjä väärinkäytöksistä on tehnyt sosiaalitoimiston henkilökunta, lisäksi apteekeista on ilmoitettu epäilyistä. Tarkoista määristä ei ole tietoa, sillä maksusitoumusten määrää ei tilastoida.

– Sillä tavoin suuremmista määristä on kyse, että väärinkäytöksiin on kiinnitetty huomiota pidemmällä aikavälillä, aikuissosiaalityön palvelupäällikkö Anne Murtonen kertoo.

Pienempi maksusitoumus lisää kuluja

Maksusitoumuksia myönnetään enää yhden kuukauden lääkkeisiin tai korkeintaan kolmen kuukauden tarpeeseen, mikäli vaihtoehto on asiakkaalle edullisempi. Aiemmin maksusitoumuksen saanut henkilö on voinut ostaa lääkkeitä reseptin enimmäismäärän tai reseptivapaita tuotteita haluamansa määrän kerrallaan.

Jotkut ovat ostaneet kuukausien tarpeiksi mm. vitamiineja mutta myös reseptilääkkeitä, vaikka heillä olisi varaa ostaa tuotteet omista tuloistaan myöhemmin. Toimeentulotuki on tarkoitettu väliaikaiseksi taloudelliseksi tueksi, jolla turvataan välttämätön toimeentulo.

Muutoksen vuoksi osa tuensaajista joutuu asioimaan sosiaalitoimistossa useammin. Se myös aiheuttaa sosiaalitoimistolle lisäkuluja, sillä yhden kuukauden lääkkeet sisältävissä pakkauksissa kappalehinta on korkeampi kuin suuremmissa pakkauskoissa. Useita lääkkeitä pitkäaikaisesti käyttävän henkilön tapauksessa hintaero voi olla vuositasolla satoja euroja.

– Olemme siitä tietoisia. Seuraamme ja arvioimme käytännön vaikutusta, Murtonen sanoo.

Hämeenlinnassa toimeentulotukena maksettavat lääkekulut ovat keskimäärin 25 000 euroa kuukaudessa.

Yksityislääkärin reseptit eivät kelpaa

Lääkemaksusitoumukseen on myös lisätty maininta julkisen terveydenhuollon lääkärin määräämistä lääkkeistä. Jatkossa yksityisen lääkäriaseman kirjoittamiin resepteihin annetaan maksusitoumus vain poikkeustapauksissa.

– Asiakas ohjataan käyttämään julkista terveydenhuoltoa, ellei kyseessä ole pidempiaikainen hoitosuhde, Murtonen kertoo.

Käytäntö perustuu sosiaali- ja terveysministeriön suositukseen ja se on käytössä myös joissakin muissa kunnissa.

– Muutoksilla ei ole tarkoitus hankaloittaa kenenkään toimeentulotuen tarpeessa olevan henkilön tai perheen tilannetta, vaan huolehtia asiakkaiden yhdenvertaisuuden toteutumisesta, Murtonen sanoo.

Hämeenlinnan aikuissosiaalityössä käsitellään kuukausittain noin 1500 toimeentulotukihakemusta. Lääkemaksusitoumus tehdään osaan hakemuksista. Hakemusten määrä on ollut hienoisessa nousussa. (HäSa)

Päivän lehti

21.9.2020

Fingerpori

comic