Kanta-Häme

Sosiaalityöntekijä: "Lastensuojelussa yksityisyys mennyt lapsen edun edelle"

Sosaalityöntekijän mukaan lasta auttavat tahot pahimmillaan vesittävät toistensa työn, koska tieto ei kulje tai sitä ei saa välittää viranomaisten ja koulun välillä.
Kuvituskuva

Pitkään Kanta-Hämeessä lastensuojelun parissa ja sosiaalialalla työskennellyt Tiina sanoo lastensuojelussa olevan valuvirheitä: vanhempien oikeuksia ja lapsen yksityisyyttä varjellaan liikaa, valvonta pettää ja sosiaalialalla on krooninen resurssipula.

Alalla puhutaan moniammatillisesta auttamisesta, joka jää usein käytännössä torsoksi.

– Koulujen puolelta ei ole mitään yhteistyötä tai tiedonvaihtoa sosiaalipuolen kanssa. Tieto ei kulje, koska kaikki on salassa pidettävää.

Tiina kuvailee, että lapsi voi saada terapiaa, kuntoutusta ja apua avohuollon tukitoimenpiteinä, mutta kaikki tekevät työnsä erikseen.

– Pahimmillaan toisistaan tietämättömät ammattilaiset voivat vesittää toistensa työn. Kunnan sosiaalityöntekijä tietä lapsen tilanteesta eniten, mutta heillä on keskimäärin kymmeniä lapsia hoidettavana.

 

Lue myös: Lapsena huostaan otettu ja Loikalassa alistettu Tiina ryhtyi sossutädiksi: ”Tiedän, mitä hylätty lapsi ajattelee” (13.10.2019)

 

Noin joka kymmenes lastenkoti on rikkonut jollain tavalla lakia (lähde: Yle). Tiina uskoo, että syynä on vakiintuneet käytännöt ja henkilöstön väsyminen.

– Huostaanotoissa on jääty menneeseen, tietynlaista kohtelua pidetään normaalina. Maailma on muuttunut ja lapset tietävät entistä paremmin oikeutensa. Huostaanottojen määrä on myös niin suuri, etteivät resurssit riitä mihinkään. Perheillä on valtavasti ongelmia, joka taas johtuu mielenterveyspalveluiden puutteesta.

Hän sanoo, että alalta puuttuu kultainen keskitie. Joissain kunnissa lapsiin kohdistetaan aivan liian järeitä toimenpiteitä, jossain useatkaan lastensuojeluilmoitukset eivät johda mihinkään.

– Olen työssäni kohdannut lapsen, joka oli hyvin aggressiivinen lapsia ja aikuisia kohtaan. Hän vaikutti masentuneelta, ei ollut fyysisesti kunnossa, kotoa ei saanut ruokaa tai puhtaita vaatteita ja vanhemmat joivat. Useampi henkilö teki lastensuojeluilmoituksia, mutta kunnan sosiaalitoimesta ei tullut koskaan mitään vastausta.

 

Lue myös: Hämeenlinna on sijoittanut lapsia laitoksiin, joissa on havaittu väkivaltaa, eristämistä ja laitonta kameravalvontaa (11.10.2019)

 

Tiina oli nuorena vuosia huostaan otettuna äitinsä alkoholismin vuoksi. Hän oli sijoitettuna muun muassa nyt suljettuun Loikalan kartanoon. Voit lukea Tiinan tarinan tästä: Lapsena huostaan otettu ja Loikalassa alistettu Tiina ryhtyi sossutädiksi: ”Tiedän, mitä hylätty lapsi ajattelee.”

Uransa alussa Tiina joutui salaamaan taustansa työnantajilta. Tilanne on muuttunut.

– Kokemusasiantuntijuuden hyötyjä on alettu ymmärtää. Osaan aika hyvin arvioida, mitä kotiolojen vuoksi huostaan otetun lapsen päässä liikkuu. Ei lapsi osaa yksin käsitellä sellaisia asioita, vaan puolustaa vanhempiaan.

– En itsekään ymmärtänyt tilannettani lapsena: äiti hylkäsi minut aika raa’asti ja olin masentunut. HäSa

 

Tiina ei esiinny jutussa oikealla nimellään ammattinsa ja yksityisyytensä vuoksi.