fbpx
Kanta-Häme

Sotainvalidien tarinat halutaan talteen

Sotainvaliditoiminta ei hiivu täysin, vaikka Sotainvalidien Veljesliiton jäsenyhdistysten väkimäärät vähenevät koko ajan.

Tulevaisuutta silmällä pitäen on perustettu Sotainvalidien perinnejärjestö, jonka tehtävänä on vaalia sotainvalidien perinnettä ja auttaa tuen tarpeessa olevia sotainvalideja sekä näiden puolisoja ja leskiä. Valtakunnallista perinnejärjestöä johtaa Lasse Lehtinen.

Kanta-Hämeen perinneyhdistyksen hallitusta on muutaman vuoden johtanut Antti Leinikka, joka on Rengon entinen kunnanjohtaja ja Hämeenlinnan kaupunginvaltuuston jäsen.

– Olemme toiminnassamme ottaneet vasta joitakin haparoivia askeleita, Leinikka sanoo.

Sotainvalidien Kanta-Hämeen perinneyhdistys haluaa haastatella vielä elossa olevia sotainvalideja sekä heidän puolisoitaan ja leskiään.

– On kiinnostavaa tietää myös siitä, miten kotirintama aikoinaan toimi. Haastattelutyötä on jo tehty, Leinikka sanoo.

Tärkeää on myös koota aineistoa, esimerkiksi kirjeitä, valokuvia ja puhdetöitä. Tähän keräämiseen saadaan vauhtia, kun löydetään paikka, mihin aineiston voi turvallisesti sijoittaa.

– Nyt Museo Militariasta on näytetty vahvaa vihreää valoa, Leinikka iloitsee.

Monet paikalliset sotainvalidiyhdistykset ovat jo aiemmin keränneet aineistoa. Jotkut aineistot ovat vaarassa, kun säilytystilan vuokrasopimukset on irtisanottu. Näitäkin kokoelmia on tarkoitus pelastaa pysyvämmän katon alle.

Antti Leinikka toivoo, että ihmiset, joilla on sotainvalideihin liittyvää materiaalia, toimittaisivat sen oman pitäjänsä osastolle.

Kanta-Hämeen perinneyhdistys kattaa Hämeenlinnan ja Forssan seudun osastot ja jaostot sekä Someron, Urjalan ja Toijalan osastot ja jaostot. HäSa

Menot