Kanta-Häme

Sotarikoksesta ehdollista vankeutta

Irakin armeijassa palvellut 23-vuotias mies tuomittiin tiistaina sotarikoksesta Kanta-Hämeen käräjäoikeudessa Hämeenlinnassa. Oikeus tuomitsi kersanttina palvelleen miehen vuoden ja kuukauden mittaiseen ehdolliseen vankeusrangaistukseen.

Tuomio on jatkoa perjantaina Pirkanmaan käräjäoikeudessa käsitellylle sotarikostapaukselle. Itse tapahtumat eivät liity toisiinsa, mutta syyttäjä oli molemmissa oikeudenkäynneissä sama. Myös teot olivat samankaltaiset.

Helsingin syyttäjänviraston kihlakunnansyyttäjän Juha-Mikko Hämäläisen mukaan oikeudenkäynnit olivat ensimmäisiä laatuaan talvi- ja jatkosodan jälkeisessä Suomessa.

Tuomio tuli siitä, että irakilaismies oli julkaissut julkisilla Facebook-sivuillaan huhtikuussa 2015 kuvan, jossa hän poseerasi rynnäkkökiväärin kanssa Isis-sotilaan irtopää jalkojensa juuressa.

Mies palveli tekoaikana Irakin armeijan terrorisminvastaisissa joukoissa, ja kuva oli otettu viime vuoden maaliskuussa Tikritin alueella Irakissa.

Kuva oli puolustuksen mukaan otettu sen jälkeen, kun mies oli ensimmäistä kertaa kohdannut vihollisten ruumiita.

Oikeudessa puolustus kertoi, ettei mies ollut itse irrottanut päätä, vaan se oli kuulunut itsemurhaiskun tehneelle. Käräjäoikeuden tuomio tulikin kuvan julkaisemisesta.

Mies asetettiin tutkintavankeuteen tammikuussa 2016. Mies oli esitutkinnassa myöntänyt julkaisseensa kuvan, mutta kiistänyt syyllistyneensä rikokseen.

Oikeuden istunnossa mies esiintyi avoimesti median edessä, mutta itse oikeudenkäynnin istunnossa hän kieltäytyi todistelupuheenvuorosta.

– Tapahtumankulku oli sinänsä riidaton. Nyt oli oikeudellisesta arvioinnista kyse, ei puheenvuorolla olisi saavutettu enempää, miehen puolustusasianajaja Mika Miesmäki perusteli päätöstä tuomion annon jälkeen.

Kanta-Hämeen käräjäoikeus katsoi, että kuvan julkaisu täytti sotarikoksen tunnusmerkistön, koska se loukkasi kuvassa olleen kuolleen sotilaan kunniaa.

Oikeus painotti päätöksessään myös sitä, että miehen Facebook-tili oli julkinen ja siten lähes miljardin käyttäjän nähtävissä.

Syyttäjä Hämäläinen oli oikeudenkäynnin jälkeen tyytyväinen tuomioon, vaikka hän vaati alun perin kahden vuoden ehdollista vankeusrangaistusta.

– Tämäntyyppisessä tapauksessa ratkaisevaa on rangaistuslaji, Hämäläinen kertoi.

Jos käräjäoikeus olisi katsonut miehen syyllistyneen lievään sotarikokseen, asiaa ei olisi saanut edes Suomessa tutkia, koska lievä sotarikos ei ole kansainvälisten sopimusten alainen rikos vaan sen valtion lainsäädännön alainen, jossa rikos on tehty.

Mies halusi kommentoida tuomiota ainoastaan asianajajansa kautta. Puolustus ei ole toistaiseksi päättänyt, valittaako se oikeuden päätöksestä. Tuomio oli kolmella kuukaudella lyhyempi kuin Pirkanmaan käräjäoikeudessa annettu.

– Mies julkaisi kuvan Isisin uhrien lähipiirien ja omaisten kannustukseksi. Monta hänen läheisistään oli joutunut sodan uhreiksi, Miesmäki kertoi. LM–HäSa

Menot