Kanta-Häme

Sotatantereelta kotiin

Vakava sairaus tarvitsee vahvat lääkkeet – joskus jopa leikkauksia, ettei jouduta saattohoitoon. Näillä sanoilla kristillisdemokraattien puheenjohtaja, sisäministeri Päivi Räsänen perusteli hallituksen kipeitä päätöksiä kestävyysvajeen umpeen kuromiseksi.

Erityisesti kristillisdemokraattien sieluun sattui päätös jakaa perheiden kotihoidontukikausi puoliksi isän ja äidin kesken. Puoluekokouksessa käsitellyn linjapaperinkin mukaan puolue haluaa turvata perheiden oikeuden päättää vapaasti siitä, kumpi vanhemmista lapsia hoitaa.

Räsänen kertoo vastustaneensa hallituksen päätöstä kalkkiviivoille saakka.

– Jouduin kuitenkin lopulta toteamaan, että se olisi viety läpi ilman meitäkin, Räsänen sanoo.

Hän pitää tehtyä päätöstä epäonnistuneena, sillä uskoo sen käytännössä lisäävän päivähoidon tarvetta.

– Toivottavasti monessa perheessä isällä on mahdollisuus jäädä kotiin. Jonkin verran tilannetta onneksi helpottaa nyt päätetty joustava hoitoraha, joka kumman tahansa vanhemman on mahdollisuus valita.

Vaikutusvalta ratkaisi

Lopullinen päätös kristillisdemokraattien hallituksessa pysymisestä tehtiin torstai-iltana vasta useiden neuvottelujen jälkeen. Räsäselle kynnyskysymys oli kotihoidontuen määrän ja pituuden säilyminen.

Hän korostaa, että kaikki muutkin puolueet joutuivat tekemään kompromisseja, eivätkä syntyneet linjaukset vastanneet myöskään niiden puoluekokouslinjauksia.

Räsänen korosti hallituksessa olemisen etuja pienelle puolueelle. Hänen mukaansa puolue on päässyt kahden viimeisen vuoden aikana vaikuttamaan enemmän kuin edellisinä 20 vuotena oppositiossa.

– Hallituksessa olemme myös kannatustamme suurempia. Meillä on vaikutusvaltaa paljon enemmän kuin ansaitsemme, Räsänen summaa.

Hän kertoo kantavansa vastuun hallituksessa pysymisestä myös henkilökohtaisesti.

– Kotihoidontukipäätöksestä varmasti keskustellaan myös täällä puoluekokouksessa. Esille voi tulla myös se, onko itselläni edelleen luottamusta jatkaa puolueen puheenjohtajana, Räsänen totesi median edessä.

Kenttä tukee soraäänittä

Puhujanpöntössä Räsänen kuitenkin kiitteli vuolaasti kokousväkeä kannustuksesta. Hän arvioi saaneensa kentältä enemmän tukea kuin muiden puolueiden puheenjohtajat.

Jopa niin paljon, että soraääniä ei ole juurikaan kuultu.

– Toivon, että keskusteluilmapiirimme sallii myös puheenjohtajan moittimisen ilman, että arvostelija joutuu moitittavaksi. Kritiikin vastaanottaminen myös omilta kuuluu demokratiaan, Räsänen muistutti.

Hän kuvaili moneen otteeseen perjantaina kuluneen viikon olleen hänelle raskas. Puheenjohtaja olikin iloinen saadessaan päättää sen omiensa keskellä Aulangolla.

– Minulla on tunne kuin olisin tullut sotatantereelta kotiin, Räsänen sanoi. (HäSa)

Päivän lehti

1.6.2020