Kanta-Häme Hämeenlinna

Sotaveteraani ei saanut saattajia viimeiselle matkalle – Valitettava tilanne johtui lomakaudesta ja väärästä yhteydenotosta

Sotaveteraaneja voidaan kunnioittaa hautajaisissa monin tavoin. Arkistokuva veteraanin hautajaisista. Kuva: Esko Tuovinen
Sotaveteraaneja voidaan kunnioittaa hautajaisissa monin tavoin. Arkistokuva veteraanin hautajaisista. Kuva: Esko Tuovinen

Hämeen Sanomien yleisöosastolle kirjoitti henkilö, joka ei ollut saanut sotaveteraanijärjestön edustajaa puhumaan sotaveteraani-isänsä hautajaisiin.

Kyseessä oli valitettava tilanne, jonka aiheuttivat lomakausi ja väärä yhteydenottotaho.

– Vastaavassa tilanteessa suorin tie on ottaa yhteyttä paikalliseen veteraaniyhdistykseen, Kanta-Hämeen Sotaveteraanipiirin toiminnanjohtaja Pertti von Hertzen kertoo ja pahoittelee tapahtunutta.

– Hämeenlinnassa ja sen satelliittikunnissa on useita veteraanien paikallisjärjestöjä ja kerhoja, kuten esimerkiksi Hauholla, Janakkalassa ja Lopella, von Hertzen luettelee.

Pertti von Hertzen jatkaa, että myös Sotaveteraanipiiri voi aloittaa kunnianosoituksen valmistelut.

 

Sotaveteraaneja kunnioitetaan hautajaisissa perinteisillä tavoilla.

Esillä voi olla omaisten toiveiden mukaan Suomen lippu ja veteraanilippu, ja viimeisenä sotaveteraanien partio vie arkulle havuseppeleen. Sen jälkeen esitetään Oi, kallis Suomenmaa tai Veteraanin iltahuuto.

– Kunnianosoitus on luonnollisesti maksuton. On tärkeää, että jokainen sotaveteraani saa kunnianosoituksen viimeisellä iltahuudollaan, Pertti von Hertzen toteaa.

 

Vuoden 2020 alussa sotaveteraaneja oli elossa hieman yli 7 800.

Vuoden alussa enemmistö elossa olevista veteraaneista oli naisia. Miehiä veteraaneista oli 3852, ja naisten osuus oli 3984.

Kelan tilasto rintamalisän saajista osoittaa, että vuosi sitten heidän määrä oli 10 326. Vielä kymmenen vuotta sitten määrä oli yli viisinkertainen.

Sotaveteraanien keski-ikä on 94 vuotta.

Veteraanien puolisoita ja leskiä sekä sotaleskiä on noin 17 000.

 

Suomen sotiin osallistui yhteensä noin 600 000 miestä ja 100 000 naista.

Rintamalle joutuneista nuorimmat olivat vasta 17-vuotiaita.

Sotiin osallistuneista joka kahdeksas menehtyi rintamalla. Sodat jättivät jälkeensä 30 000 leskeä ja yli 50 000 sotaorpoa.

Kotiin palanneistakin joka neljäs oli saanut pysyvän sotavamman. HäSa

Asiasanat

Päivän lehti

25.9.2020

Fingerpori

comic