Kanta-Häme

Sotaveteraanit eivät löydä lisämäärärahojaan

Valtion sotaveteraaneille myöntämiä avopalvelurahoja palautetaan joka vuosi. Hämeenlinna oli viime vuonna 7. suurin palvelumäärärahojen palauttaja 14 641 eurollaan.

Pahin ongelma on, etteivät veteraanit huomaa hakea rahojaan, sillä he eivät tiedä hausta.

Nyt rahoja koetetaan saada Hämeenlinnassa aiempaa tehokkaammin käyttöön.

– Koska lehti-ilmoitus saattaa mennä monelta ohi, olemme Hämeenlinnassa kolmena viime vuonna ostaneet postituspalvelun Kelalta, joka on lähettänyt kirjeet asiasta veteraaneille kotiin. Tänä vuonna tapahtuneen lainmuutoksen jälkeen kunnat saavat osoitetiedot käyttöönsä automaattisesti, ja ensi vuonna voimme postittaa kirjeet suoraan veteraaneille, kertoo ikäihmisten asiakasohjausyksikön päällikkö Vuokko Lehtimäki.

Kaikki eivät kuitenkaan löydä hakua edes kirjeen avulla.

Lisähaussa ei vielä hakijoita

Hämeenlinnassa muutettiinkin tänä keväänä rahojen hakutapaa.

– Huhtikuussa neljän viikon aikana tulee noin 300 hakemusta, mutta kaikki eivät silti ehdi hakea silloin. Siksi tahdoimme antaa mahdollisuuden saada rahat myös myöhemmin, kertoo Lehtimäki.

Rahoja myönnettiin Hämeenlinnaan tänä vuonna yhteensä noin 92 000 euroa. Niistä noin 80 000 euroa jaettiin huhtikuussa olleessa varsinaisessa haussa.

Loput 12 000 euroa jätettiin säilöön heinäkuussa alkanutta jatkuvaa hakua varten. Ne ovat haettavissa joulukuun loppuun asti niille veteraaneille, jotka eivät osallistuneet kevään hakuun.

Toistaiseksi yhtään hakemusta lisähakuun ei ole saapunut.

– Nyt ei ole kysymys siitä, etteikö olisi rahaa, vaan siitä, miten saisimme kaikki potentiaaliset hakijat aktivoitua, Lehtimäki harmittelee.

Osassa kaupungeista on käytössä vain jatkuva haku, jolloin veteraanit voivat hakea tukia ympäri vuoden.

Miksi Hämeenlinnassakin ei siirrytä pelkästään jatkuvaan hakuun?

– Rahan käyttämiseen on määräaika, joka päättyy seuraavan vuoden maaliskuussa. Jos suuri osa herää hakemiseen vaikkapa vasta marraskuussa, niitä ei ehditä käyttää. Minusta ei ole hyvä, että hakemiseen on vain yksi tapa, kokeilemme nyt tällaista kaksivaiheista hakua.

Kaikki käyttämätön palautuu valtiolle

Syksyllä Hämeenlinnaan saadaan myös viime vuonna palautettuja rahoja takaisin yli 18 000 euroa, ja ne lisätään nyt jaossa oleviin 12 000 euroon.

Lehtimäen mukaan palautuksia tulee vuosittain niin paljon myös siksi, että kaikkia rahoja ei ehditä käyttää. Joillekin veteraaneille 350 euroa on niin paljon, ettei se kulu vuodessa. Veteraaneja myös kuolee, ja rahaa jää siksi yli.

Kaikki se, mitä rahoista on käyttämättä, palautuu valtiolle seuraavan vuoden toukokuussa.

Tuen hakemiseen voi käyttää keväällä kotiin tullutta lomaketta tai nostaa uuden lomakkeen Kastellista ikäihmisten palveluneuvonnasta. Sellaisen voi myös tulostaa internetistä. (HäSa)

Menot