Kanta-Häme

Sotaveteraanit hiihtävät Parolannummella

Suomen sotien veteraanit esittelevät nuoremmalle sukupolvelle, miten Talvisodassa hiihdettiin. Keski-iältään lähes 93-vuotiaat veteraanit osallistuvat tänään joukolla Talvisodan muistohiihtoon Parolannummella.

Panssariprikaatin lippukentällä veteraanit hiihtävät aidoissa Talvisodan lumipuvuissa ja museosta lainattujen Suomi-konepistooleiden ja kivääreiden kanssa. Muistohiihtoon osallistuu myös lähes kaksi sataa päiväkotilasta, koululaista sekä varusmiehiä.

– Nyt on tärkeää siirtää veteraanien perintöä nuoremmille sukupolville, sillä vuoden 2017 alussa Suomessa on vielä 17 000 sotiemme veteraania, heistä sotainvalideja 2 500, Sotiemme Veteraanit -yhteisön varainhankinnan päällikkö Pia Mikkonen kertoo.

Veteraanien keski-ikä on 93 vuotta. 13. maaliskuuta 2017 tulee talvisodan päättymisestä kuluneeksi 77 vuotta.

– He pelastivat itsenäisyyden, maksoivat suuret sotakorvaukset, rakensivat Suomen uudelleen, kasvattivat seuraavan sukupolven sekä hoitivat puolisonsa ja lapsensa. He antoivat meille esimerkin hyvästä elämästä, Panssariprikaatin komentaja, eversti Pekka Järvi korostaa.

Hattulan perinteinen Talvisodan Muistohiihto on sukupolvia yhdistävä tapahtuma, joka luo kuvaa millaisia miehiä ja naisia sotiemme veteraanit ovat olleet.

– Tämän päivän varusmiehet ymmärtävät, mistä talvi-, jatko- ja Lapin sodissa oli kyse. Heidän arvostuksensa sotiemme veteraaneja kohtaan on rehellistä, aitoa ja jakamatonta, Järvi vakuuttaa.

Päivän lehti

4.6.2020