Kanta-Häme

Sote-alueesta kuitenkin maakunnan kokoinen?

Suuri hämmennys vallitsi perjantaina pääministeri Jyrki Kataisen (kok.) julki tuomasta linjauksesta, että maahan tulee vain noin 20 sote-aluetta.

Tämä kuuluu päätetyn hallituksen kehysriihessä. Siitä ei kuitenkaan ole kirjausta valtioneuvoston tiedotteessa, jossa linjataan kunta- ja sote-uudistusten jatkoa.

– Kerro minullekin, jos saat asiasta jotain tarkempaa informaatiota. Olen yrittänyt kysellä muun muassa kansanedustajilta, mutta kukaan ei tunnu tietävän, mistä on kysymys, Hämeenlinnan sosiaali- ja terveyspalveluista vastaava tilaajajohtaja Jukka Lindberg harmittelee.

Tiistaina sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämistä selvittänyt asiantuntijaryhmä esitti maahan 34 sote-aluetta.

Kanta-Hämeeseen ehdotettiin kolmea, Forssan, Hämeenlinnan ja Riihimäelle syntyvää aluetta.

Jos hallituksen linjaus 20 alueesta pitää kutinsa, se tarkoittanee yhden, maakunnan kokoisen sote-alueen, syntyä myös tänne.

Käytännössä sote-alueet syntyvät tällöin vanhojen sairaanhoitopiirien pohjalle. Selvitysmiesten tiistaisessa ehdotuksessa Kanta-Hämeeseen kaavaillut kolme sote-aluetta olisivat yhdessä ylläpitäneet keskussairaalaa erikoissairaanhoidon yksikkönä.

Yksi vastuukunta

Hämmennystä herättää myös se, että Katainen viittasi kommentissaan sote-palvelujen järjestyvän pääsääntöisesti vastuukuntien kautta.

Käytännössä tämä Kanta-Hämeessä tarkoittaisi, että jokin kunta, mitä todennäköisimmin Hämeenlinna, ottaisi vastuun koko maakunnan laajan perustason sosiaali- ja terveyspalveluista.

Vastuukuntamalli ei ole saanut kannatusta kaupunkien ympäryskunnissa. Selvitysmiehet kuitenkin suosittelivat sitä Hämeenlinnan ja Riihimäen seudulle. Forssaan suosituksena oli kuntayhtymä.

Edelleen epätietoisuutta lisää se, että vähintään noin 20 000–50 000 asukkaan kunnille luvataan säätää sote-järjestämislaissa oikeus järjestää joitakin perustason sosiaali- ja terveydenhuollon palveluita.

Muiden sote-palvelujensa saatavuuden turvaamiseksi 20 000–50 000 asukkaan kunnan on kuuluttava toiminnalliseen kokonaisuuteen, pääsääntöisesti vastuukuntamallilla hallinnoitavaan sote-alueeseen.

Perjantaina asiasta vastuussa oleva peruspalveluministeri Maria Guzenina-Richarson (sd.) ei ollut tavoitettavissa. (HäSa)

Suomeksi: Laajan perustason sote -palvelut sisältävät tavallisten palvelujen ohella erikoissairaanhoidon ja vaativat sosiaalipalvelut. Vain kaikkein vaativimmat palvelut ovat erityisvastuualueiden vastuulla.