Kanta-Häme

Sote-ratkaisu menee tiukille

Perustuslakivaliokunnan käsittelyssä kovia kokeneen sote-uudistuksen ratkaiseminen tällä vaalikaudella menee tiukille. Sisäministeri Päivi Räsänen (kd.) uskoo, että ratkaisu on mahdollinen, vaikka aikaa on enää kolmisen viikkoa.

– Tässä ei ole hallituksen ja opposition välistä vastakkainasettelua, vaan kaikilla puolueilla on vilpitön tahto viedä asiaa eteenpäin. Sote-uudistus ei ole täysin epäonnistunut, ja on mahdollista tehdä ratkaisu vielä tällä vaalikaudella. Ainakin sen eteen tehdään runsaasti töitä, Räsänen sanoi lauantaina vieraillessaan Forssassa kristillisdemokraattien vaalitilaisuudessa.

Räsänen on pahoillaan siitä, että soten perustuslaillisiin ongelmiin ei kiinnitetty huomiota aiemmin.

– Uudistusta olisi pitänyt ajaa voimakkaammin jo vaalikauden alussa. Aikaa tuhlattiin liikaa. Jo silloin oli tiedossa, että esityksessä on sisäisiä ristiriitaisuuksia.

– On myös kummallista, että uudistuksen esteeksi nousee perustuslaki ja kunnallinen autonomia. Kansalaisten kannalta on kuitenkin tärkeintä, että he saavat palveluita.

Räsänen myöntää, että kolme viikkoa voi olla liian lyhyt aika sote-ratkaisuun.

– Seuraavalle kaudelle jää varmasti paljon päätettävää. Elättelen silti vielä toivoa soten etenemisestä tällä vaalikaudella.

Aikataulu epäilyttää

Forssalainen kansanedustaja Sirkka-Liisa Anttila (kesk.) on Räsästä epäilevämpi soten aikataulun suhteen.

– Pitkän urani aikana eduskunnalle ei ole koskaan annettu näin merkittävästi perustuslain kanssa ristiriidassa ollutta lainsäädäntöä. On ykkösasia tehdä hallituksen esitykset perustuslain kanssa yhteensopiviksi. Siitä tässä ei ole osattu huolehtia lainkaan. On todella vakava juttu, että perustuslakivaliokunta löysi niin paljon puutteita sote-esityksestä.

Anttila ei lähde arvailemaan, riittääkö aika, mutta toteaa tietyillä tahoilla olevan kova halu viedä sotea eteenpäin.

Ympäristöministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.) toivoo, että sote-ratkaisu syntyy vielä ennen vaaleja.

– Aikaa on vähän ja asia niin iso, ettei siitä kannata tehdä sutta. Kaikki puolueet ovat olleet uudistuksen valmisteluissa mukana, joten siinä mielessä ei vaalien yli siirtyminenkään haittaa. Mutta toivon, että ratkaisu saadaan ennen vaaleja, Grahn-Laasonen sanoo.

Sosiaali- ja terveysvaliokunnassa tehdään Grahn-Laasosen mukaan kovasti töitä, jotta sote-esitys saataisiin perustuslain mukaiseksi.

– Keskustan ajama maakuntamalli olisi Forssan seudulle vahingollinen, sillä siinä jäisimme Hämeenlinnan jalkoihin, hän huomauttaa. (HäSa)