Kanta-Häme

Sote sai turvautumaan virren sanoihin

”Joo vääryys vallan saapi, se huutaa taivaaseen. Se turmaa ennustaapi, vie kansan kurjuuteen.”

Näin väkevin sanoin aloittaa Hattulan kunnanjohtaja Heidi Rämö kannanottonsa sote-uudistuksen tuoreimpaan käänteeseen. Kunnille annettiin maanantaina kaksi päivää aikaa lausua mielipiteensä sote-uudistuksen ja sen järjestämislain ehdotettuihin muutoksiin.

Kunnissa ja esimerkiksi Kuntaliitossa on hämmästelty tiukkaa aikataulua. Rämö toteaakin, että kunnille annettu aika tutustua laajaan ja kuntiin merkittävästi vaikuttavan lakiesityksen säädösmuutoksiin on aivan liian lyhyt.

Rämö siteeraa kannanotossaan vanhan virsikirjan virttä numero 440, joka poistettiin virsikirjasta vuoden 1986 virsikirjauudistuksen yhteydessä. Elias Lönnrotin suomentamaa virttä lauloi kristillinen työväenluokka vuoden 1918 sisällissodan aikaan, ja se poistettiin virsikirjasta ensimmäisen kerran heti kansalaissodan jälkeen, mutta palautettiin myöhemmin takaisin.

Asiansa hoitaneita kuntia rangaistaan

Valtiovarainministeriö julkisti viime perjantaina laskelmat, jotka osoittivat, kuinka suuri vaikutus kunnallisverotukseen sote-uudistuksen tuoreimmalla versiolla ja suunnitellulla valtionosuusuudistuksella leikkauksineen olisi.

Rämö muistuttaa mielipiteessään, että Hattula tuottaa tällä hetkellä sosiaali- ja terveyspalvelut edullisimmin Kanta-Hämeessä. Hattulan sosiaali- ja terveydenhuollon nettomenot asukasta kohden ovat 2 556 euroa, kun koko maan keskiarvo on 3 208 euroa asukasta kohden.

– Rahoitusmallin osalta totean, ettei uutta järjestelmää voida rakentaa ja rahoittaa niin, että nyt jo asiansa hyvin ja edullisesti hoitavien kuntien asukkaat joutuvat uudistuksen rahoittajiksi, Rämö kirjoittaa.

Hän vaatiikin, että sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämislaki palautettaisiin uuteen valmisteluun, joka toteutettaisiin yhdessä kuntien kanssa. (HäSa)

Päivän lehti

4.12.2020

Fingerpori

comic