fbpx
Kanta-Häme

Sote-uudistuksen palikkaleikki alkoi taas alusta

Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistusta suunnitellaan jälleen. Kanta-Hämeessä sitä valmistelee Sote 3 -ohjausryhmä.

Kanta-Hämeessä on yksimielisesti linjattu, että maakunnan kokoinen itsehallintoalue on hyvä.

Hallituksen asettama virkamiestyöryhmä esitti kuitenkin 9-12 itsehallintoaluetta. Se saattaa merkitä maakuntaa isompaa kokonaisuutta.

Iisakki Kiemunki (sd.)

Hämeenlinnan valtuuston ja maakuntahallituksen pj.

1. Kanta-Häme on luontainen toiminta-alue, joka on tilastokeskuksen ennusteiden mukaan kasvamassa siihen maagiseen 200 000 asukkaan alarajaan, jota on käytetty perusteluna. Maakunnan kokoisella alueella hallinto ei karkaa vielä täysin demokratian ja kansalaisvaikuttamisen ulottumattomiin. Tai mediankaan.

2. Merkitys asukkaalle tulee palveluiden saavutettavuuden ja maakunnan elinvoiman kautta. Sekä tuon jo mainitun demokraattisen kontrollin.

Merja Taponen (kesk.),

Janakkalan valtuuston pj.

1. Maakunnan kokoisena alueena meidän olisi joustavaa ja helppoa edetä. Näinhän olemme jo tottuneet toimimaan maakuntaliitossa ja sairaanhoitopiirissä. Tässäkin on takana pitkä ponnistelu, ennen kuin on löytynyt yhteinen maakunnallinen näkemys. Vaikeuskerrointa tulee heti lisää, jos itsehallintoalueesta tulisi suurempi.

Valtioneuvostohan tämän päättää lokakuussa, ja sen pohjalta sitten edetään. En pidä kuitenkaan valmistelutyötämme turhana, sillä se vie asiaa eteenpäin.

2. Eihän hallinnolla pitäisi eikä saisi olla merkitystä. Kanta-Hämeessä palvelut toimivat nykyään yleensä hyvin, siksi luotan enemmän omaan maakuntaan kuin johonkin muuhun alueeseen.

Tommi Räty (sd.),

Riihimäen kaupunginhallituksen pj.

1. Ei Kanta-Häme ole liian pieni, vaan kustannustehokas, kompakti ja asiantuntijoidenkin mukaan toimiva alue. Maakuntamalli on Riihimäen kaupungin tahtotilan mukainen.

On tärkeää, että teemme soten strategiatyötä nyt hyvin. Myöhemmin linjaamme sitten valmisteluamme valtiovallan päätöksien kanssa. Sote-puolella on isot rahat kyseessä, ja lisäksi kuntalaisten turvallisuus ja terveys.

2. Pidän maakuntamallia hyvänä tavallisen kuntalaisen kannalta. Erikoissairaanhoito on Kanta-Hämeessä kustannustehokasta. Forssan seudulla terveydenhuolto ja sosiaalipalvelut toimivat jo hyvin yhdessä.

Mika Penttilä (kok.)

Forssan kaupunginhallituksen pj.

1. Sote 3 -ryhmän ensisijainen tavoite on Kanta-Hämeen kokoinen kokonaisuus ja seudun kolminapaisuuden säilyttäminen niin, että Forssa, Riihimäki ja Hämeenlinna vastaisivat alueellisista palveluista. Tämän toteutuminen näyttää tosiaan nyt vähän huonolta.

2. Kunnan sanomiset jäävät aina pienemmäksi, kun päätöksenteko siirtyy kauemmaksi. Siitä olen kuitenkin samaa mieltä, että erikoissairaanhoidon toimenpiteet pitäisi keskittää isompiin kokonaisuuksiin. Perusterveydenhuollon palvelujen tulisi kuitenkin säilyä mahdollisimman lähellä ihmistä.

Jouko Isolauri

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin johtaja

1. Eurooppalaisittain päivystävän sairaalan väestöpohja on noin 200 000. Sitä Kanta-Hämeessä ei ole, mutta ennusteiden mukaan vuonna 2030 on. Jos alueet ovat kovin suuria ja päätösvalta menee kauas, on vaikea ottaa huomioon alueiden omaispiirteitä. Maakunnan kokoisella alueella tunnetaan vielä yksityiskohdat ja hoitoketjut.

2. Tietysti palvelujen käyttäjille on merkitystä sillä, että ne ovat sujuvasti saavutettavissa. Yli puolet ihmistä käyttää terveyskeskuksen palveluita vähintään kerran vuodessa ja joka kolmas keskussairaalan palveluita.

Menot