Kanta-Häme

”Sotea korjataan vielä monta kertaa”

Taloustieteen Nobel-palkittu professori Bengt Holmström olisi nykyhallitusta varovaisempi sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistuksessa.

– Olisin kokeillut erilaisia malleja eri maakunnissa. Se on selvä, että uudistuksesta tulee odottamattomia, ikäviä seurauksia.

– On selvä, että uudistusta joudutaan korjaamaan moneen kertaan. Ainakin mentaalisesti tulisi olla sillä asenteella, että tiettyjä asioita joudutaan miettimään uudestaan, Holmström sanoi eduskunnalle pitämässään juhlapuheessa.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) kertoi puheen jälkeen, että sote-uudistuksen perusratkaisua eli maakuntapohjaista palvelutuotantoa on kyllä kokeiltu Kainuussa ja Etelä-Karjalassa.

– Valinnanvapautta kokeillaan parhaillaan, mutta siitä ei ole vielä tuloksia, Sipilä myönsi.

Holmström piti hyvänä, että uudistuksessa ollaan rohkeita.

– Erehdyksiä saa tapahtua. Ihmisten on hyväksyttävä, että muuten ei päästä eteenpäin, hän lähetti terveisensä hallitukselle.

Holmström on tutkinut kannustinjärjestelmiä. Terveydenhuoltojärjestelmän kannustimet ovat kaikkialla erittäin monimutkaisia.

Suomessa yksityiset palveluntuottajat saisivat uusissa sote-keskuksissa korvauksen suurelta osin listautuneiden asukkaiden määrään perustuen.

– Siinä on vaarana esimerkiksi se, että palvelujen tuottaja ottaa terveimmät potilaat, joista hän saa rahaa, mutta menot eivät ole yhtä suuria. Tietyissä asioissa voi tulla ylihoitoa, toisissa alihoitoa.

Holmström ennustikin, että tällaisesta mallista pitää vielä siirtyä enemmän kulupohjaiseen korvaukseen palveluntuottajille.

Pääteemana Holmströmin puheessa oli julkisen ja yksityisen sektorin eroavaisuus. Hän piti virheenä sitä, että julkista sektoria pidetään tehottomana ja byrokraattisena. Sillä nimittäin tavoitellaan eri asioita kuin yksityisellä sektorilla, jossa voiton maksimointi on keskeistä.

Julkisen sektorin kehuminen sai aikaan myönteisen kohahduksen eduskunnan vasemmalla puolella.

– Mutta tästä te ette tykkää: ratkaisu ei ole tehostaa vaan supistaa julkista sektoria, koska se on kallis, Holmström sanoi.

Kokoomuksen kansanedustaja, taloustieteilijä Juhana Vartiainen piti analyysiä osuvana.

– Jotkut tehtävät sopivat paremmin julkiselle sektorille, etenkin silloin, kun toiminnan lopputulos ei ole helposti mitattavissa. Holmström käytti esimerkkinä vankilaa, jossa yksityinen toiminta ei onnistunut hyvin. Sen sijaan jätehuollossa on saatu kustannuksia alas ja laatua ylös, kun on jätetty se yksityisille.

– Sote-uudistuksessa pitäisi löytää oikea raja. Ulkoistetaan yksityisille palveluntuottajille sellaisia palveluja, joissa lopputulos on helposti mitattavissa ja taloudelliset kannustimet luotavissa, Vartiainen sanoi.

Ulkoministeri Timo Soinin (ps.) mukaan Holmströmin pääviesti sote-uudistuksesta oli se, että jos jokin asia ei toimi, se pitää korjata.

– Kannattaa ottaa siirtymäaikaa. Vaiheittaisuus on vaikeaa ja voi törmätä perustuslakiin, Soini sanoi.

Päivän lehti

31.5.2020