Kanta-Häme

Soten odottelu on lisännyt hoitoalan alimitoitusta

Hoitoalan henkilöstömitoitukset ovat laskeneet entisestään, kertoo Suomen lähi- ja perushoitajaliitto Superin kehittämisjohtaja Jussi Salo.

Tammikuussa julkaistun Etelä-Suomen aluehallintaviraston raportin mukaan sosiaali- ja terveysalan työmäärä oli liian suuri olemassa olevaan henkilöstöresurssiin nähden vuonna 2015. Salon mukaan tilanne on yhä huonontunut tänä vuonna, koska kunnat eivät varaa riittäviä määrärahoja toiminnan pyörittämiseen.

– Sosiaali- ja terveydenhuollossa on nyt sellainen vaihe, missä ei juuri tehdä muutoksia ainakaan parempaan suuntaan. Kunnissa odotetaan sote-uudistusta, ja monien kuntien budjetit laaditaan niin sanottuina alibudjetteina. Henkilöstölle tämä näkyy erilaisina säästötoimina, kuten lomautuksina ja jopa irtisanomisina.

Alimitoitusta on lisännyt Salon mukaan se, että kunnat ja kuntayhtymät ovat erityisesti jättäneet uusimatta määräaikaisten työntekijöiden työsopimuksia.

– Hoitoalalla vähintään joka viides tai joissakin paikoissa jopa joka neljäs hoitaja työskentelee määräaikaisessa työsuhteessa.

Niukat henkilöstöresurssit ovat aiheuttaneet vaikeasti hallittavia väkivallan uhkatilanteita, kertoo Avin raportti.

Superin selvityksen mukaan vain 17 prosenttia hoitoalan työpaikoista on täysin väkivallattomia. Väkivallan uhasta ei ole tehty tänä vuonna tarkempia selvityksiä, mutta henkilöstömitoitusten heikkenemisestä johtuen tilanne ei ole Salon mukaan ainakaan muuttunut parempaan suuntaan.

Vastuu on nyt Jussi Salon mielestä kuntapäättäjillä, joiden pitäisi varata riittävät rahat sote-palveluiden tuotantoon.

– Kuntapäättäjät pyrkivät vierittämään vastuun valtiolle. Kunnat käyttävät tekosyynä sote-uudistusta ja ilmoittavat, että nyt on poikkeustila ja kunnat odottavat nyt valtiovallan ratkaisuja.

Salon mukaan kunnat ovat osittain oikeassa syyttäessään valtiota, koska valtio on jatkuvasti vähentänyt kuntien valtionosuuksia. Kunnat eivät ole siis pystyneet reagoimaan vähennykseen ja tehostamaan omaa palvelutuotantoa riittävästi.

– Sote-uudistuksen tarve on välttämätön. Super ei kuitenkaan tue valtiovallan nykyisiä esityksiä vaan on esittänyt sote-palvelujen organisointimalliksi suuria kuntayhtymiä. Kuntayhtymille pitäisi jättää myös pääosa palvelutuotannosta, Salo sanoo. HÄSA

Päivän lehti

27.10.2020

Fingerpori

comic