Kanta-Häme

Sotilaille ohje välttää virkapukua

 

Puolustusvoimat on lisännyt turvatoimiaan tuoreiden uhkausten vuoksi. Lännen Median useista eri lähteistä saamien tietojen mukaan puolustusvoimien henkilökuntaa on ainakin ohjeistettu välttämään virkapuvun käyttöä julkisilla paikoilla.

Upseeriliiton puheenjohtaja, everstiluutnantti Jari Rantala vahvistaa saaneensa vastikään tiedon muun muassa virkapukujen käyttöön liittyvästä ohjeistuksesta. Hänen mukaansa syynä ohjeistukseen on todellinen, puolustusvoimien henkilökuntaan kohdistuva uhka.

– Näin olen kentältä kuullut. Riski on suuri. Kyseessä on oikea ja todellinen uhka, hän luonnehtii.

Turvatoimien kiristyksen taustalla on ilmeisesti pelko terroristi-iskuista. Helsingin Sanomat kertoi viime viikolla, että keskusrikospoliisi tutkii porilaismiehen lähettämiä uhkausviestejä.

Suomesta Syyriaan tai Irakiin viime syksynä matkustanut mies on lähettänyt uhkausviestejä kansanedustajille. Viesteissä hän viittaa terroristijärjestö Isikseen, johon miehen epäillään liittyneen. Hän on uhannut myös rauhanturvaajina toimineita suomalaisia sotilaita. Jos uhkaukset ovat todellisia, kyse on Helsingin Sanomien mukaan ensimmäisestä julkisuuteen tulleesta Isiksen nimissä tehdystä uhkauksesta, joka koskee Suomea.

Puolustusvoimien viestintäjohtaja, eversti Mika Kalliomaa ei kerro, liittyvätkö turvaohjeet mainittuun tapaukseen, vai onko puolustusvoimiin kohdistunut muitakin uhkauksia.

– Joka kerta, kun tällaista keskustelua käydään julkisuudessa tai viranomaisten kesken, analysoimme tilanteen.

Kalliomaan mukaan puolustusvoimat on arvioinut tämänkertaista riskiä yhteistyössä Suojelupoliisin kanssa. Suojelupoliisista riskien luonnetta ei haluta kommentoida vedoten siihen, että asia kuuluu puolustusvoimille. Kalliomaa taas ei kommentoi riskiarviota, koska puolustusvoimat ”ei halua astua Supon tontille”.

Joka tapauksessa on selvä, että riskiarvion perusteella uhka on olemassa ja se kohdistuu puolustusvoimien henkilöstöön. Lännen Median saaman tiedon mukaan kyse on etenkin kansainvälisissä tehtävissä palvelleista ylemmistä upseereista, jotka ovat joutuneet henkilökohtaisen uhkauksen kohteeksi.

– Tämä on meidän henkilöstöömme ja heidän perheisiinsä liittyvä asia, Kalliomaa myöntää.

Hän vahvistaa, että puolustusvoimat on ”lähiaikoina” tarkistanut ohjeistuksiaan. Hän ei kerro, miten kauan kiristetyt ohjeet ovat voimassa eli kuinka pitkäaikaiseksi nyt herännyt uhkatilanne nähdään.

– Meillä on jatkuvasti voimassa olevat pysyvät ohjeet. Sen lisäksi ohjeet elävät koko ajan, ja niitä tarkistetaan tilanteen mukaan.

Kalliomaa ei halua sen tarkemmin eritellä, millaisia ohjeita puolustusvoimat on omilleen antanut. Hän vetoaa siihen, että kyseessä on puolustusvoimien sisäinen turvallisuusasia, josta ei haluta antaa tietoja ulkopuolisille. Samasta syystä hän ei voi myöskään vahvistaa pukeutumisohjeen olemassaoloa.

Vaitonainen Kalliomaa ei halua myöskään eritellä, kohdistuuko terroriuhka ainoastaan henkilökuntaan vai pelätäänkö iskuja myös esimerkiksi varuskuntia vastaan. Vaikka kantahenkilökuntaa ohjeistetaan käyttämään siviilivaatteita, varusmiehet kulkevat edelleen lomilleen ja iltavapailleen asepuvussa. Sen Kalliomaa vahvistaa.

– Varusmiesten asepukua koskevissa ohjeissa ei ole tapahtunut mitään muutosta. Se on osa kokonaisarviota, Kalliomaa sanoo.

Tarkoittaako tämä, että varusmiehiin ei arvioida kohdistuvan samanlaista hyökkäysuhkaa kuin henkilökuntaan?

– No, tämä on sinun tulkintasi, viestintäjohtaja muotoilee pyöreästi.

Ulkomailla terrorismialueilla palvelevat sotilaat esiintyvät yleensä pelkillä etunimillään. Sukunimeä ei myöskään löydy sotilaspuvun rintapielestä.

Monet upseerit ovat sitäkin mieltä, että varusmiehet voisivat lähteä lomilleen siviiliasuissa.

– Se johtuu siitä, että asepuvut olisivat käytännöllisempiä, jos niiden ei tarvitsisi olla myös lomapukuja. Toisaalta näkyvyys katukuvassa on puolustusvoimille arvokasta, eräs upseeri pohtii. (LM–HäSa)

Asepuvulla on symboliarvoa

Maanpuolustuskorkeakoulun sotataidon laitoksen tutkijaupseeri, kapteeni Antti Paronen on perehtynyt ääri-islamistiseen terrorismiin. Hän arvioi, että laajoihin kohderyhmiin, kuten upseeristoon tai kirkollista työtä tekeviin, kohdistuvat uhkaukset ovat vakavia.

– Olipa uhkauksessa perää tai ei, se on äärimmäisen tehokas, koska sen kuulijakunta on laaja ja hajallaan yhteiskunnassa.

Jos joku uhkaa käyttää väkivaltaa sotilashenkilöksi profiloitunutta kohdetta vastaan, vaarassa saattavat olla myös varusmiehet.

– Isku ei vaadi tiettyä sotilasarvoa tai ihmistä, vaan kyse on symbolistisesta iskusta, joka voi kohdistua keneen tahansa symbolia käyttävään.  Kehotus välttää sotilasasussa liikkumista on ensimmäinen ja tehokkain tapa suojautua, mutta avoimessa maassa niin ei voida loputtomiin toimia. Puolustusvoimat on olennainen osa suomalaista yhteiskuntaa.

Jihadistien tekemät uhkaukset on otettava todesta, koska islamistiselle terrorismille on ominaista, että yksittäiset tekijät saavat inspiraationsa radikaalien saarnamiesten puheista.

– Jihadismissa annetaan uskonnollinen velvoite toteuttaa isku, mutta siinä ei suoraan käsketä, kenen pitäisi tehdä se. Viimeaikaisia iskuja Euroopassa tehneet miehet ovat olleet seurannassa, mutta silläkään ei kyetä täyttä estovarmuutta saamaan. (LM–HäSa)

Päivän lehti

5.12.2020

Fingerpori

comic