Kanta-Häme

Sotilasvala vannottiin Parolassa ja Turengissa

Hattula

Jos oli jääkiekkoilija, Stanley Cup-voittaja, olympiamitalisti sekä nykyinen jääkiekkovalmentaja Ville Nieminen ylpeä ottaessaan vastaan ohimarssin Parolannummella perjantaina, oli sitä myös sotaveteraani, kersantti Aatos Sainio.

Lippukentällä Panssariprikaatin komentaja, eversti Pekka Järven rinnalla seisoneet miehet eivät kätkeneet ylpeyttään kunniatehtävästä. Niemiselle kunniatehtäviä oli enemmänkin, sillä hän toimi vähän aiemmin myös valan esilukijana.

Viime vuonna esilukijana oli Pate Mustajärvi ja edellisenä Apulannan Toni Wirtanen.

– Tarkkana sai olla, että kaikki meni niin kuin se oli kirjoitettu, mutta olihan se aikamoinen kunniatehtävä, Nieminen hymyilee ilta-auringossa kylpevällä kentällä.

AATOS SAINION mielestä Parolannummen tilaisuus oli komea. Ainakin se oli paljon komeampi kuin hänen oma valatilaisuutensa sotaa käyvässä Suomessa.

– Siitä on melkein 70 vuotta, kun vannoin oman valani. Kun muistelen sitä nyt, huomaan, etten muista siitä oikeastaan yhtään mitään. Aika merkillistä, heinäkuussa kolmiluokan maailmanennätyksen tehnyt 90-vuotias kummastelee.

KOMENTAJA, EVERSTI Pekka Järvi toivoo, että varusmiehet ottaisivat ainakin yhdessä asiassa mallia Ville Niemisestä ja Aatos Sainiosta.

– Asenteesta. Asennetta näillä miehillä todellakin on, Järvi korostaa.

PANSSARIPRIKAATISSA heinäkuussa palveluksensa aloittaneiden vala- ja sotilasvakuutustilaisuudet järjestettiin tänä vuonna poikkeuksellisesti kahdessa paikassa.

Parolannummella valan vannoi noin 900 varusmiestä, Janakkalassa 330 Panssariprikaatin Jääkäritykistörykmentin varusmiestä. Sotilasvakuutuksen antoi Parolannummella kaikkiaan 15.

Katselmusta, kenttähartautta ja Lippukentällä järjestettyä sotilasvalaa oli seuraamassa tuhansia varusmiesten läheisiä. Virallisen ohjelman jälkeen omaiset pääsivät tutustumaan läheisensä joukko-osastoon.

Päivän lehti

4.4.2020